Șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din Cluj: „Deformări ale scheletului apar încă din adolescență“

0
Publicat:

Durerile de spate, durerile lombare sau deformările coloanei vertebrale sunt probleme care, până nu demult, erau trecute în cărțile de specialitate în dreptul vârstei a treia. Acum, aceste afecțiuni sunt întâlnite din ce în ce mai des la tineri.

Horea Benea, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din Cluj-Napoca. FOTO: R Florescu
Horea Benea, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din Cluj-Napoca. FOTO: R Florescu

În ciuda așteptărilor, cea mai aglomerată perioadă pentru ortopezii clujeni nu este iarna, ci vara, când ajung la Urgențe „sportivii de ocazie“, spune conferențiarul universitar Horea Benea, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din Cluj-Napoca. El a explicat pentru „Weekend Adevărul“ ce trebuie să facem pentru a nu pune presiune pe articulațiile noastre și pentru a preveni îmbătrânirea prematură a sistemului osos. De asemenea, medicul a vorbit și despre problemele la coloană pe care le întâmpină cei mai mulți tineri care lucrează la calculator timp îndelungat în fiecare zi.

„Weekend Adevărul“: Cum ne afectează petrecerea unei perioade foarte mari la birou?

Horia Benea: Există riscul posturii inadecvate care poate duce la degenerare articulară, degenerare musculară și a tendoanelor. În plus, pot apărea problemele de coloană vertebrală. Coloana lombară este, în mod special, suprasolicitată, dacă stăm într-o poziție incorectă, dacă nu folosim acele scaune ergonomice și nu să stăm cu spatele drept, cum se spune. Dacă stăm tot timpul la birou aplecați în față vom altera coloana vertebrală și discul intervertebral, iar de aici mai este un pas până la discopatii, hernii de disc etc.

Deformări din cauza sedentarismului

Este cumva inevitabil să ajungi să ai probleme de coloană vertebrală, însă de la ce vârstă pot apărea astfel de afecțiuni cauzate de postura greșită?

Din adolescență apar problemele și de multe ori vedem pacienți de 16-18 ani care vin deja chiar cu deformări ale scheletului. Toate acestea sunt cauzate de postura inadecvată. Nu putem spune chiar că este o cauză directă, dar pot determina deformarea coloanei. Spre exemplu, scolioza și cifoza pot să fie cauzate de postura inadecvată care există încă din timpul școlii. Din acest motiv este important să fie corectată postura copiilor și de către învățători, la școală, dar și de către părinți, acasă, pentru a preveni deformări.

Există o tendință de creștere a acestor probleme și de a se ajunge la asemenea probleme la o vârstă mai fragedă. Dacă înainte, chiar în toate cărțile de specialitate, se spunea că după 40 de ani apar modificările degenerative, acum, după 30 de ani, apar deja problemele degenerative de uzură, de îmbătrânire. Acest lucru l-am constatat în practică, fiindcă sunt foarte mulți tineri care în jurul acestei vârste, de la 25-30 de ani, vin cu aceste afecțiuni care în mod normal ar trebui să apară mult mai târziu.

Care este postura corectă la birou?

Trebuie știut că postura este esențială în timpul lucrului. Postura la birou este cu spatele drept, nu ne sprijinim pe coate, fiindcă asta ne afectează foarte rău umerii. Nu stăm cu capul aplecat, pentru că atunci coloana cervicală este suprasolicitată și vom avea acea cifoză toracală și redresarea curburii cervicale. Monitorul trebuie să fie la nivelul ochilor noștri, poate chiar puțin mai sus. Nivelul biroului să fie la nivelul coatelor astfel încât să putem să întindem brațele pe birou, dar fără a ne sprijini în ele, fără a le împinge în el, pentru că așa cum am spus, ne afectează umerii.

Picioarele trebuie să fie într-o poziție lejeră, ușor flexate. Din păcate, există această tendință, în special la fete, de a sta cu picioarele „turcește“ pe scaune, cu genunchii mai îndoiți decât ar fi fiziologic normal și asta duce la apariția problemelor articulare. Mâinile trebuie să stea cumva drepte în continuarea antebrațului și ridicate cam cu 10-20 de grade pe birou. La nivelul cotului trebuie să avem un unghi de 90 de grade. La cei care lucrează foarte mult la calculator pot apărea acele tendinite la nivelul degetelor, la nivelul încheieturii mâinii și chiar la nivelul cotului. Recomand aceste tastaturi ergonomice care sunt oarecum modelate după poziția fiziologică a mâinii, care, din câte am văzut, nu afectează așa de rău, nu predispun la apariția acestor tendinite poziționale.

Pauzele mici și dese

În afară de această postură, mai există vreun sfat pe care l-ați putea oferi? Ce sporturi recomandați, la ce interval trebuie să facem pauze?

Am văzut că în străinătate există această terapie ocupațională – este adus la locul de muncă câte un kinetoterapeut. A început și la noi să fie, din câte am înțeles. Acest kinetoterapeut ar trebui să le indice angajaților să se ridice de pe scaun, să facă mici exerciții de înviorare, începând de la nivelul capului, la nivelul părții superioare a corpului și a membrelor inferioare. Câteva exerciții, unul, două minute, nu trebuie foarte mult, dar e foarte important să fie făcute constant, în fiecare oră. Există chiar pe YouTube asemenea exerciții și ar trebui implementat la nivelul tuturor angajatorilor.

Sunt anumite sporturi pe care le recomandați pentru o postură corectă?

Trebuie să mărturisesc că am văzut foarte mulți tineri care doresc să alerge. Alergatul este un sport frumos, relaxant, ușor de făcut, care nu necesită multe echipamente sau investiții. Se poate practica oricând, oriunde, însă nu toată lumea poate să efectueze acest sport în același ritm și pe aceeași lungime.

Nu toată lumea poate participa la maratoane. Însă, dacă alergăm incorect, mai mult poate dăuna: spre exemplu, dacă nu avem încălțăminte adecvată, sunt suprasolicitate articulațiile mari, în special genunchii și soldurile. Pentru că fiecare pas pe care noi îl facem în alergare declanșează o vibrație, o reacție din partea solului care se transmite către articulație și fiecare această ciocnire, în articulație, produce în timp aceste alterări ale cartilajului articular. Nu toți suntem făcuți pentru a putea alerga, depinde foarte mult de constituția noastră, dar nu este o tragedie pentru cine nu o poate face. Eu cred că se pot găsi alte soluții, de sporturi mult mai sănătoase pentru articulații – mă refer la înot, care ajută la o dezvoltare musculară foarte bună, la mobilitate articulară, îmbunătățirea posturii, este bun pentru cord. Este un sport foarte bun și riscul de accidentări la nivelul sistemului muscular și osos este mult mai mic. Mersul cu bicicleta este, de asemenea, recomandat. Chiar și cu bicicleta electrică. În acest caz, articulațiile lucrează fără presiune.

Vara nu-i ca iarna: mai multe fracturi în sezonul cald

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii ajung la ortopedie?

Aș începe prin a exclude practic patologia vârstnicului, fiindcă aici este neritmată de sezon, este constantă pe tot parcursul anului. Mă refer la vârstnicii care stau acasă, au dificultăți de mers, au probleme neurologice, cardiace și alte afecțiuni. Sigur, au vârsta înaintată, ceea ce-i predispune la accidente casnice, căderile de la același nivel, prin împiedicare de covor, de praguri. Aceștia ajung în urgență cu fracturi, de obicei, de șold, dar și fracturi de încheietura mâinii, fracturi la membrele inferioare, chiar fracturi de coloană.

Este o patologie neritmată de sezon. În schimb, la noi există o vorba din popor care spune că iarna, ortopezii au mai mult de lucru, dar datele statistice ne contrazic: iarna, oamenii sunt mai cuminți, stau în casă și ies afară doar dacă au nevoie, și atunci cu cea mai mare atenție. Probleme apar mai ales în perioadele în care dimineața există polei și oamenii care se îndreaptă spre locul de muncă alunecă și cad. Aglomerări la Urgențe avem în zilele cu polei sau la prima ninsoare, dar majoritatea traumelor se produc în sezoanele calde, începând de primăvara până toamna târziu, pentru că aici avem mai multe categorii de cauze.

Care sunt aceste cauze?

În primul rând sunt accidentele sportive. Vin la noi acești sportivi de ocazie, care își desfășoară competițiile de fotbal, de tenis, de oricare alte sporturi. De obicei, vin cu accidentări traumatice, pentru că uneori aș putea zice că nu se respectă acel fair-play sau acel bun-simț, fiindcă se joacă de multe ori cu toată dăruirea, cu toată puterea, ca la un Campionat Mondial. Așa că pun mai mult suflet, poate mai mult decât ar trebui, și pe lângă asta pun și trupul, astfel că la contactul cu adversarul fiecare se ține cât mai tare și, normal, la un moment dat unul cedează și de multe ori vin cu diferite afecțiuni: de la simple entorse de gleznă la fracturi de încheietura mâinii. Nu lipsesc nici afecțiunile mai grave, cum sunt fracturile la nivelul membrelor inferioare, membrelor superioare, depinde fiecare cum are norocul să nimerească în cădere.

Încălzire înainte de orice acțiune sportivă

În ce parte a zilei ajung acești sportivi de ocazie la Urgențe?

De obicei, acești fotbaliști de ocazie vin seara și, din ce am constatat noi, aici sunt oameni care au de obicei o muncă sedentară, muncă de birou, care desfășoară o activitate mai mult statică, și atunci seara se dezlănțuie, își consumă energia acumulată peste zi și de multe ori apar accidentele. Pe lângă problemele traumatice, foarte frecvente sunt și problemele legate de intratul în teren neîncălzit, fără o pregătire fizică adecvată, fără niște stretching.

Care este cel mai bun sfat pentru acești amatori în ale sportului?

Cu 20-30 de minute înainte de evenimentul sportiv trebuie să încerce să-și dezvolte mobilitatea articulară pentru a fi în stare să susțină acel efort. Dacă asta nu se întâmplă, apar patologiile de suprasolicitare, cum mai vedem câteodată și la jucătorii de fotbal profesioniști care nu-și fac antrenamentele așa cum trebuie. Astfel apar acele întinderi musculare, apar acele dureri, crampe etc. care, în timp, dacă persistă, pot fi responsabile de producerea unor leziuni. Noi le spunem leziuni degenerative produse prin suprasolicitare traumatică, deci nu atât prin printr-o degajare mare de energie sau o cădere, dar prin mici solicitări repetitive la care este expus corpul. Așa apar și problemele strâns legate de profesie: spre exemplu, medicii dentiști care lucrează toată ziua cu brațele ridicate și astfel dezvoltă foarte frecvent afecțiuni la nivelul umărului, începând de la tendinite care, în timp, dacă nu sunt tratate așa cum trebuie – prin repaus, schimbarea poziției, tratament fizioterapic, un tratament de protecție a mușchilor, a cartilajelor și a tendoanelor – vor duce la uzura tendoanelor și la rupturi prin uzură. Precum o haină pe care o tot purtăm și n-avem grijă de ea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite