Screening gratuit pentru mai multe boli și tulburări, inclusiv depresie, la grupa de vârstă 4-17 ani

0
Publicat:

La categoria de vârstă 4-17 ani, consultaţiile de prevenție se acordă o dată pe an și sunt gratuite. Investigaţiile paraclinice recomandate se referă la screeningul pentru o serie de boli și tulburări.

Depresia poate apărea și la copii. FOTO Shutterstock
Depresia poate apărea și la copii. FOTO Shutterstock

Se spune că prevenția este mai eficientă decât tratamentul și trebuie să înceapă de la vârste foarte mici. 

Reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) amintesc că grupa de vârstă 4-17 ani beneficiază de screening gratuit pentru mai multe boli și tulburări de comportament sau alimentare.

„Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!”,  a notat șeful CNAS, Andrei Baciu, pe Facebook, într-un mesaj adresat acestei categorii de vârstă.

„𝐀𝐢 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐠𝐫𝐮𝐩𝐚 𝐝𝐞 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐚̆ 𝟒-𝟏𝟕 𝐚𝐧𝐢? La această categorie de vârstă, consultaţiile de prevenție se acordă o dată pe an. Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie se realizează: pentru screeningul anemiei și a rahitismului (pentru copiii cu vârsta între 2 și 5 ani); pentru screeningul tulburărilor de vedere; pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală - (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani); pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală; pentru screeningul depresiei”, a explicat Andrei Baciu.

Decontate de CNAS

În cadrul tuturor acestor consultații preventive, care sunt decontate de CNAS, medicul poate prescrie tratamente și poate elibera trimiteri la analize și investigații sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Șeful CNAS punctează de ce este esențială prevenția.

„Pentru că doar în luna august a acestui an, pentru categoria de vârstă 2-17 ani, au fost acordate 𝟑𝟎.𝟖𝟔𝟔 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢 oftalmologice la nivel național și 𝟑𝟒𝟔 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 au fost spitalizați cu diagnosticul „Obezitate datorită unui exces caloric”, a precizat Andrei Baciu.

Este bine de știut, spune șeful CNAS, faptul că, în anul 2022, au fost acordate 𝟐𝟔𝟐.𝟖𝟎𝟏 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢 de prevenție la această grupă de vârstă.

Pentru anul 2023:

În trimestrul 1 - 48.145 de consultații   

În trimestrul 2 - 61.321 de consultații

Tot în luna august a acestui an, au fost înregistrate 364 de bilete de trimitere eliberate copiilor cu vârsta între 2 și 17 ani pentru servicii paraclinice de prevenție, cele mai multe în: București (131), Cluj (49), Iași (26), Botoșani (19) și Timiș (18), se mai arată în postare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite