Parcul cu puteri vindecătoare pentru copiii cu dizabilități. „O lume a senzațiilor care educă simțurile”

0
Publicat:

În municipiul Botoșani va fi amenajat un parc imens pentru copiii cu dizabilități, ce va dispune de instalații și amenajări inedite pentru stimulare motrică și senzorială. Între acestea, o fântână muzicală în culori. Este primul parc senzorial din Moldova și al doilea din România.

Parcul Ferdinand Botosani FOTO Cosmin Zamfirache
Parcul Ferdinand Botosani FOTO Cosmin Zamfirache

Numărul persoanelor cu tulburări din spectrul autist este în continuă creștere în România. Conform datelor statistice, la momentul actual sunt peste 30.000 de români care suferă de autism. Altfel spus, unu din 51 de copii din România este diagnosticat cu autism. Terapia necesară unui copil cu autism este foarte costisitoare. Adică, de la 150 de lei pe oră, minimum trei-patru ore pe zi. Situația este delicată mai ales în zonele unde populația are o putere financiară redusă.

În județul Botoșani sunt în jur de 300 de copii cu autism, diagnosticați și înregistrați. Mai sunt, mai ales în zonele rurale sărace, și copii cu diferite dizabilități sau care pot fi încadrați în spectrul autist, dar nediagnosticați.

O parte a familiilor din Botoșani abia dacă reusesc să facă terapie săptămânală cu copiii. Și asta în condițiile în care nu există niciun centru sau facilitate publică gratuită pentru activități terapeutice.

Tocmai în acest context, autoritățile din Botoșani vor să amenajeze, cu fonduri europene, un parc senzorial destinat, în special, persoanelor cu dizabilități.

„Ar fi o mană cerească pentru noi. Am putea oferi copilului ore de activitatea terapeutică gratuită, mai ales când este frumos afară. Orice minut de activitate terapeutică este esențială”, mărturisește mama unui copil cu autism, din Botoșani.

Cinci mii de metri pătrați de stimulare senzorială

Autoritățile locale vor să amenajeze parcul senzorial prin intermediul fondurilor transfrontaliere, un proiect în care sunt atrase municipalități din Ucraina și Republica Moldova, dar și județele de graniță printre care și Botoșani, Galați și Baia Mare. Dintr-un total de aproape nouă milioane de euro, Botoșaniului îi revine suma de 3.5 milioane de euro pentru investiții.

Din aceste fonduri, edilii vor să reabiliteaze trei parcuri, o școală dar și un monument. În plus, cu aceiași bani, Parcul Ferdinand, o grădină publică cochetă din jurul clădirii Primăriei, va fi transformat în parc senzorial. Ar fi primul parc senzorial, public, din Moldova, și al doilea din România după cel amenajat la București, anul trecut. Spațiul este generos, fiind vorba despre 5.000 de metri pătrați, cu alei și arbori uriași. În această zonă vor fi amenajate instalații sau spații pentru stimulare senzorială și motrică, cu texturi diferite sau care oferă o gamă variată de senzații olfactive, tactile, auditive.

Fântână arteziană cu sunete și culori

Printre cele mai inedite obiective ale parcului ar putea fi o fântână arteziană cu sunete și culori, ideală pentru stimularea senzorială. Cel mai probabil, fântâna arteziană deja existentă va fi reconvertită. În plus, așa cum precizează și Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, vor fi inclusiv proiecții.

Reprezentanții Asociației Părinților Copiilor cu Autism din Botoșani spun că așteptau un astfel de proiect, fiind o adevărată oportunitate pentru copii.

„Este un lucru extraordinar pe care noi l-am susținut și sugerat mai de mult. Este foarte important pentru copii să intre în această lume a senzațiilor care efectiv educă simțurile și are putere vindecătoare”, spune Gabriela Ivan, președintele Asociației Părinților cu Autism din Botoșani.

„Pe lângă faptul că există acest loc public care poate fi accesat gratuit, parcul ar fi important din punct de vedere al beneficiilor. Pentru întreaga comunitate, fie că sunt copii cu dizabilități, fie fără. Pur și simplu, un loc pentru destindere și stimulare a simțurilor. Ideal ar fi ca acest loc să fie conceput special pentru toate tipurile de dizabilități”, spune psihologul și logopedul Laura Dănilă.  

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite