Metoda care poate scăpa pe oricine de hipertensiune arterială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generozitatea este pe placul inimii şi poate nu întâmplător mai este denumită „bogăţia inimii“. Un studiu canadian vine să demonstreze că obiceiul de a dărui ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Generozitatea ar putea deveni un antidot pentru hipertensiune arterială? Cercetătorii de la University of British Columbia, care au efectuat un studiu, susţin că oamenii generoşi suferă mai puţin de hipertensiune arterială decât ceilalţi.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista specializată Health Psychology. La teste au participat 128 de voluntari (bărbaţi şi femei cu vârsta peste 65 de ani), cărora cercetătorii le-au oferit câte un plic cu 40 de dolari. Aceste persoane au fost împărţite apoi în două grupuri: participanţii din primul grup au cheltuit banii pentru ei înşişi, în timp ce participanţii din al doilea grup trebuiau să utilizeze banii pentru a face cadouri apropiaţilor.

Cercetătorii au măsurat tensiunea arterială a voluntarilor înainte şi după experiment (care a durat o zi întreagă). Rezultatul? Participanţii din grupul „cadourilor“ aveau o tensiune arterială mai scăzută la sfârşitul zilei de shopping. Chiar şi cei care avea o valoare crescută a tensiunii la măsurătoarea iniţială au beneficiat de lejeră evoluţie pozitivă a stării lor. Potrivit cercetătorilor, generozitatea în cazul lor a avut acelaşi impact ca o şedinţă de meditaţie sau de yoga. În schimb, voluntarii din primul grup aveau valori ale tensiunii arteriale neschimbate la finalul zilei: comportamentul lor nu a avut nicio urmare asupra stării de sănătate.

„Studii precedente au arătat că generozitatea are un impact pozitiv asupra sănătăţii mintale a indivizilor“, declară cercetătorii canadieni. „De acum ştim că gestul de a dărui are de asemenea un efect pozitiv şi asupra stării fizice de sănătate, cel puţin pe plan cardiovascular“, adaugă ei. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite