Farmacia verde în infecţiile urinare
0Natura îţi oferă soluţii şi pentru boli complicate, precum infecţiile urinare. Când mergi des la toaletă şi te chinuie senzaţia de usturime, ai o astfel de infecţie.
Cistita, o infecţie urinară frecventă la femei, apare uneori şi la bărbaţi. Afecţiunea se manifestă prin urinări frecvente, însoţite de usturimi şi de dureri de spate. Netratată, boala se agravează: apar vărsături, greaţă şi hipertensiune arterială.
Ienuperul este antiseptic

Planta are o compoziţie chimică foarte complexă şi, de aceea, terapeuţii o recomandă în tratarea unor afecţiuni grave, precum infecţiile la nivelul rinichilor. Dacă ai o astfel de problemă, infuzia de ienuper îţi va fi de mare ajutor.
Prepară infuzia din două linguriţe de fructe la o cană cu 250 ml de apă. Las-o să se infuzeze 10 minute şi ia câte o lingură de trei ori pe zi. Urmează acest tratament 10 zile.
Merişorul topeşte pietrele de la rinichi

Despre merişor se spune că este „doctorul rinichilor". La acest renume a contribuit efectul diuretic al plantei, dar şi alte calităţi terapeutice, ceaiul de merişor fiind antiinflamator, antiseptic şi ajutând la dizolvarea pietrelor. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu 250 ml de apă. Trebuie să consumi câte două căni de decoct pe zi, timp de 15 zile.
Ghimpele, un excelent dezinfectant

Tratamentele pe termen lung cu decoct de ghimpe au efecte remarcabile în litiazele renale, inflamaţii, infecţii urinare, dar şi în adenomul de prostată. În litiaze, cura poate să dureze minimum trei luni.
Pentru infecţiile urinare se foloseşte decoctul, pe care îl prepari dintr‑un gram de plantă la o cană cu 250 ml de apă. Bea ceaiul călduţ, cu 30 de minute înaintea micului dejun şi cinei.
Socul curăţă căile urinare

Infuzia preparată din flori de soc este antiinflamatoare şi diuretică. O poţi prepara din două linguriţe de flori şi o cană cu apă clocotită. Pentru un efect maxim, doza zilnică este de trei-patru căni. Pentru băi este utilă şi o infuzie din fructe amestecate cu rădăcini de soc (şase linguri din acest amestec, pe care le adaugi în doi litri de apă).
Coada-şoricelului tratează inflamaţia

Renumită pentru acţiunea antiinflamatoare, antimicrobiană şi hemostatică, planta este recomandată de specialişti în tratamentul infecţiilor urinare, rănilor şi eczemelor. Se beau în loc de apă câte trei căni de ceai pe zi. Infuzia se prepară din trei linguri de plantă la 500 ml de apă.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie
Ca primă măsură, este necesară o hidratare corespunzătoare: 1,5-2 litri de lichid pe zi, sub formă de ceaiuri cu efect diuretic şi antiseptic, câte 2-3 căni pe zi, timp de 20 de zile. Ceaiurile se beau ca atare sau combinate între ele: busuioc, salvie, afin, coada-calului, coada- şoricelului, sânziene, urzică, mătase de porumb.
Ienuperul este util în caz de cistite, nefrite, glomerulonefrite, pielonefrite, microlitiaze. Se recomandă tinctura: o linguriţă diluată într-o jumătate de pahar cu apă, care se ia pe stomacul gol, înainte de masă; se iau câte 3-4 doze pe zi. Tratamentul durează 14 zile şi se poate repeta după o pauză de 7 zile. Atenţie: nu se foloseşte în inflamaţii renale acute, deoarece poate provoca hematurie.
Sunt utile uleiurile volatile cu acţiune antibacteriană: uleiul de cimbru, uleiul de mesteacăn şi de coada-şoricelului, cu rol antiseptic, antiinflamator şi antispastic. Se ia câte o linguriţă de 3 ori pe zi.