Avertisment despre noul Covid-19. Dr. Mihai Craiu: „Vom dormi rău dacă ne așternem prost“

0
Publicat:

O nouă mutație a SARS-CoV-2, numită BA.2.86, este foarte contagioasă, și deja au înregistrate mai multe cazuri, transmite dr. Mihai Craiu, medic pediatru și creatorul paginii Spitalul Virtual pentru Copii. „Vom dormi rău dacă ne așternem prost, pe principiul că merge și așa”, avertizează medicul.

Medicul Mihai Craiu, creatorul paginii „Spitalul Virtual pentru Copii” FOTO: Arhivă, Adevărul
Medicul Mihai Craiu, creatorul paginii „Spitalul Virtual pentru Copii” FOTO: Arhivă, Adevărul

O recomandare de sezon. În garda de ieri colegii mei au internat 30 de pacienți noi în spital. Adică o treime din cei internați... Sunt multe viroze respiratorii asociate începerii colectivității, dar și... deja uitatul COVID-19. Noi în INSMC în ultimele săptămâni am confirmat peste 100 de cazuri la copilul ce a necesitat spitalizare. Ce au în comun acești copii? Cei mai mulți sunt foarte mici. Sunt sugari sau nou-născuți. Adică nu au luat boală de la grădiniță sau de la școală. Ci din familie. Au febră, uneori mare, semne respiratorii, stare de rău și, deseori, diaree și vărsături...”, a scris conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

Medicul Mihai Craiu: Dacă ignorăm realitatea, nu va fi bine! 

Potrivit medicului, cei internați au necesitat frecvent perfuzie pentru corecția deshidratării sau oxigen pentru controlul desaturării.

„Cum va fi? Înțelepciunea populară zice că vom <dormi cum ne așternem>. Dacă ignorăm realitatea (un părinte supărat spunea astăzi că <eu nu cred în COVID>, confruntat fiind cu diagnosticul copilului său nou-născut, prezentat la CPU pentru febră înaltă) nu va fi bine. Deja numărul de cazuri noi este similar ultimului val din primăvara 2023 și crește către valorile din vara 2022”, avertizează medicul Mihai Craiu.

Specialistul are și o serie de recomandări pentru a evita îmbolnăvirea. În primul rând, trebuie protejați cei fragili, pe cei foarte mici sau pe seniorii din familie. „În SUA majoritatea spitalizărilor sunt la persoanele peste 70 de ani”, afirmă medicul.

Potrivit dr. Mihai Craiu, o nouă mutație a SARS-CoV-2 numită BA.2.86 este foarte contagioasă, deși produce deseori „o maladie puțin gravă, după cum relatează majoritatea celor confruntați, în cabinetul medicului de familie sau la Urgențe, cu aceste cazuri”.

„Încercați să țineți la distanță, de sugari sau bunici, pe acei membri ai familiei care sunt răciți. Sau să poarte o barieră facială (mască, bandană, etc) dacă stau în cameră cu un membru al familiei care ar putea face complicații, dacă face o infecție acută. Și neapărat aerisiți frecvent!! Nu în ultimul rând vă rog să nu uitați spălatul mâinilor când reveniți acasă și de câte ori este nevoie. Vom dormi rău dacă ne așternem prost, pe principiul că ... merge și așa. Se pare că nu merge și așa cu BA.2.86, cel alintat Pirola”, a concluzionat dr. Mihai Craiu, pe pagina „Spitalului Virtual pentru Copii“.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite