«Am ameţeli şi durere în ceafă»
0Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.
Am 52 de ani şi în unele zile simt o durere în ceafă, am stări de ameţeală, greaţă şi mă simt letargică. Mă îngrijorează aceste stări, pentru că mă gândesc că ar putea fi un accident vascular, deşi nu am dureri de cap.
Am observat că stările mele apar mai ales atunci când fac mai mult efort fizic sau când sunt stresată. Menţionez că sunt la menopauză, sunt hipotensivă, am probleme biliare şi am fost diagnosticată cu spondiloză. Am făcut fizioterapie, dar am dureri în continuare. Iau ocazional analgezice, însă nu urmez niciun alt tratament. Rodica, Câmpina
Dr. Garofiţa Nicolae
medic de familie

Este necesar un consult la medicul dvs. de familie. Acesta va decide dacă simptomele cu care vă confruntaţi aparţin unui sindrom de oboseală cronică sau unei insuficienţe circulatorii vertebrobazilare. De asemenea, este necesar să faceţi câteva investigaţii de rutină, inclusiv analize ale sângelui şi ale urinei, care să excludă şi alte cauze. Tratamentul trebuie individualizat, putând fi recomandate doze mici de antidepresive, asociate cu suplimente nutriţio-nale, vitaminoterapie, exerciţii fizice în aer liber şi cu gimnastică medicală pentru afecţiunea degenerativă de coloană cervicală.
«Ce remedii stimulează digestia?»
Aproape zilnic, la scurt timp după ce iau masa, mă simt balonată, am dureri abdominale şi greaţă. Pot spune că am zile mai bune şi altele mai proaste, în care apare şi constipaţia, deşi simt nevoia să merg la toaletă. Am observat că, atunci când sunt stresată, simptomele sunt mai accentuate. Am încercat să mănânc mai multe iaurturi, pentru că am auzit că sunt benefice în astfel de cazuri, dar fără rezultate vizibile. De aceea, aş vrea să încerc câteva remedii naturiste care să faciliteze digestia. Ce îmi recomandaţi? Elena, Dorohoi
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie reflexoterapeut

Pentru a îmbunătăţi procesul de digestie, puteţi folosi condimente în stare proaspătă sau uscată, precum: tarhon, mărar, pătrunjel, dafin, rozmarin, salvie, mentă, coriandru, leuştean, fenicul, cimbru, cimbrişor, măghiran, busuioc, chimen, anason sau ghimbir. Aceste plante stimulează secreţiile pancreatice şi intestinale. Condimentele pot fi utilizate atât în mâncăruri, cât şi sub formă de infuzie (o linguriţă la o cană cu apă fierbinte).
Infuzia se bea în reprize, înainte de mese sau după o masă copioasă. Pentru stimularea digestiei, sunt utile şi infuziile din plante care au efect de stimulare a producerii de bilă şi care facilitează evacuarea vezicii biliare: cicoare, anghinare, rădăcină de ghinţură, conuri de hamei, talpa-gâştei sau pelin. Aceste ceaiuri se consumă de obicei cu 30 de minute înainte de masă.
«Care este regimul indicat după extirparea fierii?»
În urmă cu câteva zile, am suferit o intervenţie chirurgicală prin care mi-a fost îndepărtată fierea. Operaţia a decurs bine, dar nu ştiu dacă trebuie să urmez un regim alimentar şi ce ar presupune acesta. Aş dori să ştiu şi pe ce perioadă este recomandat să ţin un astfel de regim. Îmi puteţi oferi un sfat şi în ceea ce priveşte perioada de timp în care trebuie să evit efortul fizic? Precizez că am 41 de ani şi o greutate de aproximativ 75 kg, la o înălţime de 171 cm. Eugen Pârvulescu, Bucureşti
Livia Nena
biolog nutriţionist

Orice etapă postoperatorie este însoţită şi de un regim alimentar adecvat. În cazul în care aţi fost operat şi nu mai aveţi vezica biliară, timp de trei-şase luni trebuie să urmaţi un regim alimentar care să protejeze ficatul. Din acesta, trebuie să fie excluse, pe cât posibil, grăsimile animale.
Astfel, trebuie evitate carnea grasă, mezelurile, afumăturile, preparatele din carne tocată, ouăle prăjite, maioneza, fructele oleaginoase (nucile, alunele, arahidele şi migdalele), fasolea boabe, mazărea, castraveţii şi vinetele. În această perioadă postoperatorie, este indicat să ţineţi legătura cu medicul curant, pentru a primi şi alte recomandări utile.
«EKG-ul poate da rezultate greşite?»
Am făcut un EKG de rutină acum două luni, iar din rezultat reieşea că am avut un infarct în trecut („old infarct"). Am consultat un alt cardiolog, care mi-a repetat EKG-ul şi a ieşit bine. Explicaţia pe care mi-a dat-o, şi anume că electrozii trebuie aşezaţi altfel în cazul meu pentru a percepe activitatea electrică, nu m-a lămurit. Este posibil să am o anomalie cardiacă? Am 27 de ani, iar tatăl meu a decedat la 51 de ani, în urma unui infarct. Anca, Piteşti
Prof. dr. Doina Dimulescu
medic specialist cardiolog Spitalul Clinic Elias

Defectele de amplasare a electrozilor la examenul EKG pot genera interpretări eronate. Faptul că ecografia este normală nu spune întotdeauna care este cauza anomaliei electrocardiogramei (EKG) sau că pot exista boli „electrice" ale inimii. Pentru a vă putea da un răspuns cu exactitate, ar trebui să vedem un traseu EKG. În orice caz, faptul că traseul electrocardiogramei a fost normal la următoarea examinare la medicul cardiolog sugerează o greşeală de tehnică în înregistrarea primului traseu.
«Cum scap de candidoză?»
Am 28 de ani şi, de la vârsta de 20 de ani, încerc să tratez o candidoză recurentă. Am încercat multe pastile şi ovule care există în farmacii, am luat
şi ovule preparate în laboratoarele proprii ale spitalelor sau clinicilor, am încercat spălături vaginale cu diverse produse, dar nimic nu a avut efect. Candidoza dispărea o perioadă, apoi apărea din nou.
Nu am mai luat antibiotice de ani buni şi am folosit pansament gastric atunci când luam. Menţionez că am un partener stabil. Gastrita de care sufăr ar putea avea legătură cu apariţia candidozei? Stresul o poate declanşa? Ce aş putea să mai încerc pentru a scăpa de ea?Ionela, Bucureşti
Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic Filantropia

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este o analiză numită fungigramă. Astfel, veţi putea face un tratament ţintit, cu medicamentul antifungic potrivit. Concomitent, şi partenerul dvs. trebuie să urmeze acelaşi tratament. Nici gastrita, nici stresul nu au legătură cu candidoza.
Va trebui să depistaţi factorii care determină şi întreţin o candidoză, cum ar fi: tratamentul cu antibiotice (pe care l-aţi exclus), diabetul zaharat, tratamentul cu corticosteroizi, modificările hormonale, pilulele contraceptive, toaleta vaginală neadecvată cu săpun cu pH crescut, purtarea de lenjerie intimă strâmtă sau sintetică şi folosirea detergenţilor cu pH crescut pentru spălarea lenjeriei.