Terenurile în Baia Mare, la jumătate de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenurile în Baia Mare, la jumătate de preţ
Terenurile în Baia Mare, la jumătate de preţ

Tranzacţiile au fost deblocate de către programul „Prima Casă”. Specialiştii imobiliari băimăreni susţin că terenurile intravilane din municipiu, dar şi cele extravilane, sunt mai ieftine cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Terenurile nu se tranzacţionează la ora actuală, chiar dacă preţurile au scăzut, iar agenţii imobiliari spun că tendinţa de dublare a acestora nu se va mai întoarce prea curând.
„Speculatorii cumpărau cât de mult teren puteau. Cu oricât ar fi putut cumpăra un metru, îl putea revinde cu un profit enorm”, spune Lazăr Nacu, director la Agenţia Nacu Imobiliare. Un exemplu este centrul nou al municipiului, unde un metru pătrat de teren ajunsese, anul trecut, la 500 de euro, iar acum se poate achiziţiona la 15 euro.

„Prima Casă” a dat startul tranzacţiilor

Situaţia este aceeaşi şi în centrul vechi al Băii Mari sau în zona parcului municipal, unde pe un metru pătrat se cereau 150 de euro, iar acum proprietarii îl vând chiar şi cu 70 de euro.
Preţurile au scăzut şi la periferie. În Ferneziu, pe Valea Borcutului sau Valea Roşie, un metru pătrat se vindea cu 50 de euro, iar acum abia dacă-şi mai găseşte cumpărător la 7 euro. Situaţia nu este mai roz nici în cazul terenurilor din localităţile limitrofe municipiului Baia Mare. „Cele mai căutate terenuri sunt şi cele din Tăuţii Măgherăuş, iar anul trecut, un metru pătrat se cumpăra cu 50 de euro, iar acum, acelaşi teren, se vinde cu 12 euro metru pătrat”, spune Nacu.
Numărul tranzacţiilor cu terenuri a scăzut dramatic. „A fost vorba chiar despre un blocaj pe piaţa imobiliară”, spune Liliana Rus, director la Agenţia Lili din Baia Mare. Aceasta mai arată că, de o lună încoace, tranzacţiile cu terenuri „fac ochi”. „De când a fost demarat programul «Prima Casă», au început, ce-i drept timid, şi acest tip de tranzacţii”, precizează Liliana Rus.
„Clienţii sunt în general tineri căsătoriţi, care nu deţin nicio proprietate şi care vor să aibă o locuinţă”, continuă Liliana.

Terenurile agricole, în creştere

Contrar aşteptărilor, preţul terenurilor agricole au început să urce. „În anii anteriori preţurile acestor terenuri erau mult mai mici. Acum, când la alte terenuri preţul a scăzut, la cele agricole, este în creştere”, subliniază Nacu. Un hectar de teren agricol se vinde cu doi ani în urmă cu 12.000 de euro, iar acum cei interesaţi vor scoate din buzunar 20.000 de euro.
Nacu mai arată că, în prezent, există terenuri agricole care se află în proprietatea investitorilor străini care, pentru a relua tranzacţionarea aşteaptă pe de o parte deblocarea pieţei, dar şi o accentuare a programelor de dezvoltare în agricultură.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite