Situație îngrijorătoare cauzată de seceta extremă: nivelul Dunării a scăzut. „Au dispărut și peștii din apă”

0
Publicat:

Vremea deosebit de caldă pentru această perioadă a anului și lipsa precipitațiilor afectează Dunărea. Deși suntem aproape de jumătatea lunii aprilie, Dunărea a secat. În Oltenia, mai precis în localități din județul Dolj, locuitorii au fost rugați să facă economie la apă. Ei riscă să rămână fără apă potabilă dacă o folosesc la irigații. 

Dunărea este afectată de seceta extremă. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Dunărea este afectată de seceta extremă. FOTO Shutterstock (Arhivă)

În localitățile situate pe malul Dunării abia dacă se mai face agricultură. Fermierii se văd nevoiți să renunțe la culturi din pricina secetei extreme, fenomen ce se manifestă de mai mulți ani în această zonă a țării, dar și din pricina absenței sistemelor de irigații. 

„Pânza de apă freatică s-a dus foarte jos. Odată se iriga cu sistemul de irigații care ducea până aici. Aici e ultimul hidrant care mergea cu apă din Dunăre. Odată ce s-a stricat sistemul de irigație, ne-am axat pe bălți, pe fântâni forate, dar acum, cu seceta accentuată, nu mai avem ce să mai... Acum 15, 20 de ani, nivelul apei, aici, la balta respectivă, era cu cel puțin 4 metri înălțime, nivelul apei. Pe anii ce au trecut, a scăzut, a scăzut, tot a scăzut. Au dispărut și peștii din apă, trestia și stuful este la el acasă”, a afirmat un fermier din Dolj, conform Digi24. 

„Udăm din canale, canalele seci, apa scade, pânza freatică din fântâni tot așa. Foarte greu”, a afirmat un alt fermier. 

Întrebat cum o să mai poată face agricultură în astfel de condiții, acesta a răspuns: „Dacă om mai face, dacă se mai pune, dacă nu... Și cel de sus, dacă nu, nu mai punem”. 

Este fără precedent seceta, dar fără precedent este și faptul că într-o lună aprilie în care Dunărea, de regulă, ieșea din matcă, iar peștii depuneau icre în zona de pădure, de fapt, Dunărea acum se află foarte jos și să ne mai gândim că încă nu au pornit stațiile principale de pompare de la Cetate, de la Nedeia, de la Dăbuleni și care vor mai fi în aval. Când vor porni și acele stații și vor trage apă pentru a pompa în terenurile neirigate, Dunărea o să scadă dramatic și nu știu dacă va putea să asigure nivelul”, a spus Sorin Sandu, edil al comunei doljene Călărași. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite