Scorniceşti: "eroii muncii socialiste" şi edilii "Armani"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea natală a "celui mai iubit dintre conducători", Nicolae Ceauşescu, este plină de contraste. Nostalgicii comunismului coabitează cu capitaliştii răsăriţi în tranziţie Uitat

Localitatea natală a "celui mai iubit dintre conducători", Nicolae Ceauşescu, este plină de contraste. Nostalgicii comunismului coabitează cu capitaliştii răsăriţi în tranziţie

Uitat parcă de lume şi timp, cuprins de letargie şi nostalgie, oraşul natal al "celui mai iubit fiu al poporului", Scorniceşti, se zbate între secolele XX şi XXI.

Populat deopotrivă de foşti eroi ai muncii socialiste şi veterani ce-l regretă pe fostul vecin "Nicu" Ceauşescu, dar şi de edili costumaţi la "Armani", Scorniceşti este un exemplu tipic de democraţie carpato-danubiano-pontică, dar într‑un stil aparte, oltenesc!

Scorniceşti, oraş după cum indică "firma" de la intrare, pare încremenit în proiect. După doar doi kilometri de la intrare, câţiva muncitori se chinuie să repare drumul! Dac-ar fi fost în "epoca de tristă amintire", munceau mai asiduu! Cu-atât mai mult la Scorniceşti, oraşul natal al lu' nea "Nicu" Ceauşescu!

Ei spun că plombează şoseaua principală, acum, în plină campanie electorală! Nu-s de la primărie, ci angajaţi la "firmă privată, că doar suntem în 2008, nu-n '78". Personalitate au destulă, că doar sunt în Scorniceşti. Unul se recomandă "E Confidenţial", iar altul Costică, că doar e ziua lui, Sf. Constantin şi Elena! Costică şi mai cum?! Costică... "Sulea", doar sunt în Scorniceşti. Coincidenţă, şi angajaţii de la Apele Române decolmatează albia râului (secat) "Plapcea", tot în campanie electorală.

Muncitorii n-au idee cu cine vor vota. Doar mai e timp.Se vor decide, zic ei, în faţa urnei. Dar ne asigură că vor vota, asta e clar, e dreptul lor: "Da, votez, cum să nu?, indiferent cu cine-o fi!" - o spune mândru Costică... "Sulea"! Iar alţii îl aprobă.

Stadionul - bloc de nefamilişti

Conceput după ultima modă nemţească (la nivelul anilor '80), stadionul "Viitorul" din Scorniceşti dispune de o piscină olimpică (nefinalizată). Ar fi fost al treilea din ţară, după cele din Bucureşti, povestesc, mândri, localnicii.

A devenit însă casă pentru câteva familii nevoiaşe, dar şi sediu pentru fabrici de confecţii, care lucrează în sistem lohn, pentru firme de renume mondial din Marea Britanie şi Italia. Croitoresele sunt la fel de indecise însă atunci când vine vorba de vot. Elocventă este mărturia Mariei Tiţă: "Numai în faţa urnei mă voi decide! Aşa lideri aleşi avem, că, din trei copii, nici unul n-a rămas în Scorniceşti. Suntem foarte dezamăgiţi, dom'le, de toţi cei care-au fost primari! Nici măcar apă n‑avem aici!"

"Ar fi chiar culmea să nu mă voteze!"

Are pantofi lucioşi, ultima modă, şi costum "Giorgio Armani". E primarul Constantin Nedelea. Ne lămureşte scurt: "Nu e, dom'le, de firmă (costumul - n.r.), le-am luat de la băieţi, trei la opt milioane (lei vechi - n.r.)! Ce, e Armani?! Hai, dom'le, fiţi serioşi!".

Nedelea nu era la primărie. Instituţia era, ca şi oraşul, parcă părăsită. Cu-o singură excepţie: paznicul, o doamnă originară din Craiova, dar măritată, de şapte ani, în Scorniceşti. O cheamă tot "Nu Contează" şi-ncearcă să le găsească scuze primarului, vicelui, secretarului, restului de angajaţi. Ba sunt în pauză de masă, până la ora 13, deşi e aproape 14, ba sunt cu treburi pe la Slatina. Sunat de doamna paznic, primarul apare de îndată. Se enervează repede:

"Dac-aţi venit să mă întrebaţi de stadion, nu mai avem ce discuta! Veniţi să scrieţi numai de scandal! De bine nu scrieţi niciodată. Am băgat apă în Scornicesti, am făcut staţie de epurare, blocuri ANL, am asfaltat, am reparat şcoli" - se laudă primarul Nedelea.

Aşa se face că primarul e convins c-o să câştige din primul tur cu... 80%: "Ar fi chiar culmea să nu mă voteze, la câte le-am făcut!".

Eroul muncii socialiste faţă cu campania

Erou al muncii socialiste, fostul brigadier la CAP Ionel Luţu, zis "Lică", ştie mai bine ca oricine cum decurge campania: "Nu contează care şi cât dau de băut! Asta fac în fiecare seară candidaţii noştri la scaunu' de primar! Se cheltuie milioane în zadar! Omu' e al naibii: îi bea, îi mănâncă şi face tot ce-are în suflet, votează tot cu cine vrea, iar primaru' ăsta ar cam trebui schimbat, că n-a făcut mai nimic! Tot PSD-u' face treabă!", crede nea Lică, care nu-şi mai aminteşte exact când a fost decorat de Nicolae Ceauşescu.

"În 1900, parcă '75, nici nu mai ştiu sigur, c-am îmbătrânit, iar medalia şi diploma le-a aruncat nevastă-mea în decembrie '89, de frică!"

"N-am votat niciodată cu Iliescu"

În vârstă de "doar 85 de ani", fostul angajat al Primăriei Scorniceşti, Nicolae Popa, are alte opţiuni politice: "Noi, majoritatea oamenilor din Scorniceşti, n-am votat niciodată cu Iliescu! Ca să votăm cu el, să lămurească problema cu Ceauşescu! Eu sunt veteran de război şi n-am pomenit niciodată aşa ceva, aşa proces şi aşa execuţie ca în cazul Ceauşeştilor, despre care nici acum nu suntem siguri unde şi dacă sunt îngropaţi!".

Divinitatea

Între candidaţii eterni la posturile de consilier local se regăsesc însă şi vreo câţiva independenţi care ar putea beneficia de ajutor divin. Este vorba despre preotul Florin Nicola şi "psihosociologul" Iosif Iulian Varan, din partea Bisericii Baptiste.

Preotul Nicola spune că "am primit aprobare din partea Bisericii", şi doreşte să se apropie astfel de oameni şi să promoveze "proiecte cu tentă socială".

Se cheltuie milioane în zadar! Omu' e al naibii: îi bea, îi mănâncă şi face tot ce-are în suflet, votează tot cu cine vrea!
Ionel Luţu,
fost brigadier la CAP

Locuri uitate

Casa părintească a lui Nicolae Ceauşescu, altminteri proprietate privată a nepotului Emil Bărbulescu, nu prea poate fi vizitată decât dacă acesta este de găsit! Alături se regăsesc însă câteva monumente şi un părculeţ, toate amplasate pe domeniul public.

Au fost lăsate în paragină după '89, deşi reabilitarea lor nu ar fi nici pe departe costisitoare, iar potenţialul turistic - important. Au trecut, din păcate, aproape 19 ani de când cineva a tăiat ultima dată mărăcinii din Parcul Nicolae Ceauşescu!

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite