România fabrică fregate pentru alții, iar Forțele Navale Române rămân fără nave de luptă moderne

0
Publicat:

La Șantierul Naval Galați urmează să fie proiectate și construite nave de luptă pentru țări Aliate.

image

Ministerul olandez al Apărării, Damen și Thales au semnat contractul pentru proiectarea, construcția și livrarea a patru fregate de război anti-submarin (ASW), două pentru Olanda și două pentru Belgia”, se arată într-un comunicat al Damen, companie care a participat și la licitația MApN pentru corvete, dar a ieșit pe locul secund.

Fregatele, care vor fi proiectate și fabricate la Galați, dar vor fi finalizate și înarmate la Vlissingen, vor avea o lungime de 145 de metri, cu o lățime maximă de 18 metri și un pescaj de 5,5 metri la un deplasament de 6.400 de tone. La bord va exista loc pentru un echipaj de 117 oameni și capacitate pentru personal suplimentar care să navigheze cu ei. Printre altele, fregatele ASW vor fi echipate cu o suită de război subacvatic (Under Water Warfare Suite – UWWS), un sistem de război de suprafață (Above Water Warfare System – AWWS) și momeli subacvatice. Navele vor fi înarmate cu un tun de 76 mm, torpile MK54, rachete Rolling Airframe Missile (RAM) și Naval Strike Missile (NSM). Fregata poate găzdui și alte arme, cum ar fi rachete mai puternice și arme laser de înaltă putere. Există, de asemenea, ambarcațiuni și avioane fără pilot la bord pentru utilizare pe/sub apă, precum și aerian. Conform unor date, cele patru fregate vor costa circa 4 miliarde de euro.

Drept urmare, țări Aliate din NATO își construiesc la noi fregate, în timp ce Forțele Navale Române, cea mai văduvită armă a MApN, așteaptă de ani buni să primească nave de luptă moderne, dar fără prea mare succes.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a dat, în urmă cu două săptămâni, un soi de ultimatum pentru semnarea imediată a contractului prin care asocierea dintre firma franceză Naval Group și Şantierul Naval Constanţa se obligă să furnizeze Forțelor Navale 4 corvete Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD şi soluţii de înarmare europene cu rachete MBDA, adică rachete anti-aer VL Mica şi vectori anti-navă Exocet, într-o tranzacţie de 1,2 miliarde de euro. „La sfârșitul acestei săptămâni așteptăm răspunsul de la partea franceză, după care va fi solicitat următorul și în funcție de decizia care se va lua vom ști ce avem de făcut în continuare. (...) Nu mă pot substitui părţii franceze, noi ştim ce avem de făcut, din punct de vedere legal, în România. Este un contract din 2019 care îşi poate găsi o finalitate, într-un sens sau altul, în curând”, a declarat atunci Angel Tîlvăr. Din păcate, demersul ministrului a rămas fără răspuns.

De precizat că, din punct de vedere strict procedural, dacă nu se semnează contractul cu asocierea Naval Group - Şantierul Naval Constanţa, MApN trebuie, conform legislației, să se îndrepte către următorul clasat, compania Damen care a avut o ofertă confirmată de 1,25 miliarde de euro.

Producătorul olandez a oferit MApN corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică şi cu soluţii de înarmare americane. Între altele, era vorba de vectori de apărare anti-aeriană de la Raytheon şi sonar de la General Dynamics.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite