În ce şcoli vor învăţa anul acesta copii dumneavostră (GALERII FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ce şcoli vor învăţa anul acesta copii dumneavostră (GALERII FOTO)
În ce şcoli vor învăţa anul acesta copii dumneavostră (GALERII FOTO)

Şcoli refăcute din banii părinţilor, uneori din fonduri Phare, alteori cu bani din bugetele primăriilor în funcţie de “priceperea” edililor şefi în a atrage fonduri de la judeţ.

Citiţi şi :
Şcoala vine cu schimbări


Criză de saltele în grădiniţele braşovenilor


La polul opus, sunt clădirile vechi şi greu de întreţinut, localităţile sărace sau cu autorităţi locale dezinteresate şi unde copii vor învăţa în şcoli dărâmate.

Uneori nici măcar în şcoli ci în încăperi cu chirie luate de la vreun localnic generos. În astfel de clase începe anul şcoalr 2009-2010.

CLUJ: Şcoala refăcută din bani de la părinţi

Părinţii elevilor de la Şcoala Generală „Ioan Bob” din Cluj-Napoca au strâns bani pentru realizarea reţelei de internet a instituţiei şi au reabilitat zidurile care împrejmuiesc curtea interioară a şcolii de stat.

Cei pricepuţi în IT au pus umărul la construirea reţelei tehnologice, deoarece banii investiţi de administraţia clujeană în modernizarea instituţiei nu ajungeau şi pentru finalizarea laboratorului de informatică.

„Am cerut ajutor părinţilor, deoarece nu aveam altă posibilitate. Calculatoarele au venit de la Guvern, dar pentru restul nu ne-ar fi ajuns fondurile. Astfel, ei au fost de acord să ne sponsorizeze, au făcut-o pentru copiii lor şi au construit reţeaua de internet”, ne-a spus directoarea şcolii, Elena Cârstocea.

Mai mult decât atât, o parte a tăticilor mai pricepuţi au lucrat la reabilitarea zidurilor ce înconjoară curtea interioară a instituţiei. „Manopera este şi ea o formă de sponsorizare. Pe lângă faptul că ei au cumpărat materialele de construcţie pentru a moderniza zidurile care erau în stare de degradare, au şi lucrat la zidit”, a mai spus directoarea. La şcoala „Ioan Bob”, din centrul municipiului Cluj-Napoca, învaţă aproximativ şase sute de elevi.  (Radu Neag)

IAŞI: Şcoală în camera unui localnic

image

Cluj laboratorul de informatica

Pentru copii din satul De opt ani, orele de curs se ţin la catedra din casa familiei Matostat. Autorităţile vor să construiască un drum practicabil pentru ca elevii să poată fi aduşi cu microbuzul la şcoala din Hărpăşeşti.

Pentru elevii de clasele primare din satul ieşean Pădureni, orele de şcoală din acest an vor fi ţinute într-o cameră din casa familiei Matostat. Situaţia nu este una recentă, ci se repetă de la an la an, după ce şcoala din sat a fost desfiinţată încă de dinainte de Revoluţie.

Pentru ca odraslelele familiei să ştie carte, Luminiţa Matostat şi-a transformat de opt ani încoace o cameră din casă într-o veritabilă sală de clasă. De-a lungul timpului, la Pădureni au făcut naveta mai mulţi profesori, iar anul acesta va preda o tânără absolventă de liceu pedagogic.

image

Micutul Alexandru va incepe, luni, clasa I la scoala din casa familiei Matostat


Micuţa sală de clasă improvizată este dotată totuşi cu tablă neagră, pupitre şi sobă. Acolo învaţă toţi elevii din clasele I-IV. După ce vor termina ciclul primar, pe micuţi îi aşteaptă patru ani de chin, pentru că vor face pe jos naveta la şcoala generală din Hărpăşeşti, sat aflat la cinci kilometri depărtare. (Cosmin Turcu)

TIMIŞOARA: Naveta la şcoala din cartierul de vile

Peste trei sute de copii bănăţeni, crescuţi în satele din jurul Timişoarei sau în blocurile din centrul oraşului se întâlnesc pe băncile şcolii în comuna bănăţeană Dumbrăviţa ajunsă cel mai mare cartier de vile legat de oraş.

Fie că vin la şcoală cu microbuzul, din sate precum Murani, Pişchia sau Cerneteaz, fie că sunt aduşi la Dumbrăviţa de părinţi, din Timişoara, copiii învaţă împreună informatică, şah sau pictură. Micuţii vin la şcoală la ora opt, şi rămân în cadrul instituţiei până la ora 16.oo sau 18.oo, dascălii asigurându-le o serie de activităţi de care părinţii nu mai au timp.

După orele prevăzute de programa şcolară, elevii se pregătesc alături de profesori calificaţi la şah, pictură, engleză, tenis de masă sau lupte greco-romane. Totul de petrece în laboratoarele şi atelierele şcolii, recent renovate şi dotate la cele mai înalte standarde. Şcoala are trei laboratoare de informatică, o bibliotecă şi peste 20 de săli de clasă, dintre care 15 se află într-un corp de şcoală construit nou, iar altele şase, în şcoala veche, care a fost renovată în totalitate.( Manuela Strinu)

CONSTANŢA: Elevii încep şcoala într-o clădire din 1879

image

Şcoala din Ostrov foto Mihai Ciobanu



Piatra de temelie a şcolii din localitatea Ostrov a fost pusă de soldaţii Armatei Române după Războiul de Independenţă, aceasta fiind la ora actuală cea mai veche unitate de învăţământ din Dobrogea.

Clădirea este monument de arhitectură de sfârşit de secol XIX. Administratorul acesteia, Dumitru Stoian, spune că şcoala a apărut pe vremea regelui Carol, care în toamna anului 1879 a vizitat multe localităţi dobrogene.

Clădire asemănătoare piramidelor egiptenilor

Construcţia are nevoie şi de lucrări majore de reabilitare şi reparaţii. Una dintre problemele cu care se confruntă atât elevii, cât şi cadrele didactice, este lipsa apei curente în interiorul şcolii şi a căldurii. Vara trecută a fost refăcut terenul de sport, care acum este acoperit cu gazon artificial.

Comuniştii au acoperit placheta regelui Carol

image

Georgeta Nuţu, în vârstă de 74 de ani a lucrat o viaţă întreagă în această şcoală. „Am fost repartizată aici în 1953, unde le-am predat elevilor 36 de ani şi 22 de zile“, spune femeia cu bucurie. Administratorul povesteşte la rândul său că, până la Revoluţia din ’89, nu au putut lăsa descoperită placheta.

„Comuniştii acoperiseră placheta cu ipsos şi var, dar noi ştiam de existenţa ei, pentru că uneori din cauza uşilor trântite mai cădea ciment, ipsos şi când am dat materialul la o parte, am citit ce scrie pe ea“. ( Mirabela Panfil )

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite