Doi inspectori Antifraudă, acuzați de DNA de trafic de influență și dare de mită

0
Publicat:

Doi inspectori din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Regională Antifraudă Fiscală București sunt acuzați de DNA de luare de mită și trafic de influență. Aceștia sunt sub control judiciar.

Inspectori Antifraudă Arhivă Adevărul
Inspectori Antifraudă Arhivă Adevărul

Conform procurorilor DNA, Dragoș Andrei Oltean, inspector în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Regională Antifraudă Fiscală București, este acuzat de comiterea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată, fals intelectual, complicitate la evaziune fiscală (două fapte), omisiunea sesizării, trafic de influență, dare de mită, iar Răzvan Conta, inspector în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Regională Antifraudă Fiscală București, pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată, fals intelectual, complicitate la evaziune fiscală (două fapte), omisiunea sesizării.

Conform unui comunicat de presă al DNA, în perioadele de 22.08.-25.11.2022 și în cursul lunii februarie 2023, în contextul efectuării unor controale la două societăți comerciale, inculpații Oltean Dragoș Andrei și Conta Răzvan ar fi pretins și primit de la reprezentanții firmelor respective, printre care și inculpatul O.V., sumele de 8.000 de euro și 80.000 de lei. Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei doi inspectori în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri, prin diminuarea artificială a cuantumului taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi facilitat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 225.913 lei. În cursul lunii mai 2023, inculpatul Oltean Dragoș Andrei ar fi pretins și primit de la inculpata M.L.M. suma de 10.000 euro în schimbul căreia i-ar fi promis acesteia că își va exercita influența pe care ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor funcționari din cadrul unui inspectorat școlar în vederea obținerii în fals a duplicatului diplomei de bacalaureat, în condițiile în care persoana respectivă nu ar fi susținut niciodată examenul respectiv.

În contextul menționat mai sus, la data de 29 noiembrie 2023, inculpatul Oltean Dragoș Andrei ar fi remis suma de bani respectivă secretarului șef al unui colegiu național care ar fi eliberat în fals documentul respectiv.

În aceeași cauză este inculpat și administratorul unei societăți comerciale, O.V, dar și M.L.M., pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.  

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar, să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta (în cazul inculpaților Oltean Dragoș Andrei și Conta Răzvan).

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În data de 07 decembrie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 31 mandate de percheziție ce au vizat sediile unor instituții publice, domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite