Crima din Caracal. STS nu a rezolvat problemele 112 nici după avionul prăbuşit în Apuseni. Sistemul, „reparat” de Teamnet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crima abominabilă din Caracal readuce în atenţie incompetenţa sau lipsa de capacitate a STS de a-şi gestiona problemele, în ciuda bugetului uriaş alocat de stat. La 12 ani după deschiderea procedurii de infringement împotriva României, pentru că nu era în stare să localizeze cu exactitate apelurile la 112, şi alţi 5 ani de la scandalul prăbuşirii avionului pilotat de Adrian Iovan, lucrurile nu s-au schimbat.

O dovedeşte crima din Caracal, cu cele trei apeluri ale tinerei disperate la 112.

Cum s-a ajuns aici? Deşi nu recunoaşte problemele legate de localizarea apelurilor, STS a demarat o licitaţie pentru modernizarea sistemului 112, procedura fiind lansată încă din vara anului trecut. În urma modernizării 112, utilizatorii care deţin telefoane mobile echipate cu funcţionalitatea Advanced Mobile Location – AML ar putea fi localizaţi de STS cu o acurateţe între 5 şi 50 de metri, atunci când sună după ajutor la 112, potrivit unor noi funcţionalităţi care ar urma să fie implementate în sistemul 112, până la sfârşitul anului 2020.

În cadrul licitaţiei, STS a primit 5 oferte, însă doar trei au ajuns în etapa finală: 1.Telekom Romania Mobile Communications (având ca terţi susţinători pe Mediatel Data, World Profesional Services - fostul Teamnet fondat de Sebastian Ghiţă, Industrial Computer Group, Trencadis Corp, şi ca subcontractanţi pe: Nova Tech Integrated Solutions, Industrial Computer Group şi All Business Management); 2. Orange Romania (lider de consorţiu) şi Atos Convergence Creators (ofertant), având ca subcntractanţi pe: Felix Telecom, Atos Spain SA, Radcom şi Greensoft; 3. Omnilogic (ofertant - lider de consorţiu), alături de Avaya Enterprise (ofertant), Beta 80 SpA (ofertant)şi Starc4SYS (ofertant).

Procedura de licitaţie este încă în derulare, chiar şi acum, după 1 an, din cauza numeroaselor contestaţii.

Scurt istoric al problemelor cu apelurile la 112

Trebuie menţionat faptul că STS are probleme serioase cu localizarea apelurilor la 112 încă din anul 2007, când Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României.

„Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă european 112 funcţionează corespunzător, în acelaşi caz fiind trimise Curţii Europene de Justiţie dosarele Poloniei şi Letoniei. „Atunci când se află în alte ţări ale UE, ca turişti sau în scopuri profesionale, cetăţenii europeni trebuie să se poată baza pe faptul că serviciile de urgenţă îi pot localiza de fiecare dată când formează numărul de urgenţă”, declara Comisarul UE pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding, la 28 noiembrie 2007, aminteşte romaniacurata.ro.

Procedura de infringement a fost închisă doi ani mai târziu, după ce sistemul de „localizare” a fost făcut Teamnet, companie fondată de Sebastian Ghiţă

După 5 ani, la 20 ianuarie 2014, avionul SMURD pilotat de Adrian Iovan se prăbuşeşte în munţii Apuseni şi nu este localizat la timp.

După încă 5 ani, la 25 iulie 2019, o tânără sună disperată la 112 anunţând că este sechestrată de un criminal în serie din Caracal. STS o localizează tocmai în munţii Apuseni.

„A fost un apel de la fata dispărută pe 24, ieri, cei de la STS ne-au transmis o arie în Munţii Apuseni şi trei locaţii greşite. Au mers cei de la IPJ Olt acolo şi nu au găsit nimic. Cei de la Dolj care se aflau în zonă s-au implicat cu ce aveau. Aşa au ajuns în zona locaţiei respective şi au văzut o maşină care fusese de câteva ori pe imagini. La şase dimineaţa au făcut percheziţiile şi au găsit într-un butoi mai multe rămăşiţe umane cu nişte inele, bijuterii. Rămăşiţele vor fi expertizate”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

Tânăra sunase de trei ori, STS furnizase trei adrese, pentru ca într-un final să fie demarate percheziţiile la o a patra locaţie, dar abia la 6 dimineaţa, cu circa 4-5 ore mai târziu faţă de momentul crimei.

CITIŢI ŞI: Dezastrul scandalos al anchetei fetelor răpite în Caracal. Alexandra a sunat în van la 112, poliţiştii au mers pe altă pistă şi au pierdut timp adormind câinii

Adolescentele răpite în Caracal au fost ucise, tranşate şi dizolvate în acid. Ororile descoperite de poliţişti în curtea principalului suspect

VIDEO Cine este bărbatul din Caracal suspectat că a răpit şi ucis în chinuri groaznice două adolescente: „Îşi luase de curând o dubă, se ocupa cu târgurile“

VIDEO Adolescenta răpită la ocazie în Olt a reuşit să sune la 112, dând indicii clare: „Poliţiştii s-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până când au obţinut mandat“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite