După procesul din Senat, Donald Trump va fi în curând inculpat într-un dosar penal? Cum comentează juriştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO Getty Images
Donald Trump FOTO Getty Images

Chiar dacă ar putea scăpa basma curată din inculparea cu privire la incitare la insurecţie, care a ajuns pe masa Senatului, Donald Trump va fi nevoit, totuşi, să-şi continue luptele cu procurorii. Odată cu încheierea procesului de destituire, fostul preşedinte american ar urma să fie inculpat pentru fapte de natură penală.

Magnatul newyorkez, în prezent rezident al statului Florida, este obişnuit deja cu tribunalele civile, unde este apărat mereu de o armată de avocaţi. Redevenit un simplu cetăţean, el riscă de-acum să fie inculpat într-un dosar penal instrumentat de procurorul de Manhattan Cyrus Vance. Acesta din urmă încearcă de câteva luni încoace să obţină declaraţiile fiscale şi bancare din ultimii opt ani ale fostului dezvoltator imobiliar şi prezentator de televiziune, transmite AFP.

Centrată iniţial pe plăţile efectuate de Trump înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 către două presupuse amante ale sale, ancheta a evoluat spre posibile acuzaţii de fraudă fiscală, fraudă cu asigurări şi fraudă bancară.

În iulie anul trecut, Curtea Supremă i-a ordonat lui Trump să predea procurorului toate documentele cerute de acesta, dar transferul întârzie.

La rândul său, Donald Trump a calificat această ancheta drept „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria Statelor Unite”.

Dosarul, examinat cu uşile închise în faţa unui mare juriu, pare să avanseze în pofida tuturor obstacolelor. Potrivit presei americane, anchetatorii lui Vance au interogat recent angajaţi ai Deutsche Bank, care mult timp a oferit sprijin financiar pentru Donald Trump şi holdingul său Trump Organization, precum şi pentru compania sa de asigurări Aon.

Ei l-au interogat şi pe fostul avocat personal al celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, Michael Cohen, aflat în prezent după gratii. În Congres, Cohen a declarat că Trump şi societatea sa umflau sau reduceau artificial valoarea activelor pentru a obţine împrumuturi bancare sau scăderi la impozite.

Şi procuroarea statului New York, Letitia James, anchetează aceste acuzaţii. După o lungă bătălie, ea a reuşit într-un final să obţină interogarea unuia dintre fiii lui Donald Trump, Eric, şi documente despre unele proprietăţi ale familiei fostului preşedinte american.

Ancheta dusă de Letitia James este de natură civilă, dar oricând poate evolua într-una penală, după cum a recunoscut chiar ea. Într-o atare situaţie, nu este exclus ca Donald Trump să ajungă la închisoare. Şi, spre deosebire de delictele federale, cele statele nu pot fi graţiate de către preşedintele ţării.

„Ca Al Capone”

Unii activişti anti-Trump, precum „Rise and Resist”, se declară mulţumiţi de mersul acestor dosare. Ei îşi doresc neapărat încarcerarea fostului preşedinte şi pun presiuni în acest sens.

Totuşi, conştienţi de sensibilitatea climatului politic, procurorii iau în calcul să reflecteze de două ori înainte de a-i cere socoteală lui Trump.

„Nimeni nu se va grăbi”, subliniază pentru AFP Daniel Richman, fost procuror şi profesor de drept la Universitatea din Columbia. „Ultimul lucru de dorit este ca procesul să fie utilizat - sau să fie perceput ca fiind utilizat - ca un instrument politic”, adaugă el.

„Există două şcoli”, relevă Roberta Kaplan, avocată cu trei acţiuni în civil împotriva fostului preşedinte. „Eu fac parte din şcoala care crede că nu trebuie interzisă aducerea în justiţie (a lui Trump, n. red.) de teama de a nu arunca benzină pe foc”, explică ea, pledând pentru respectarea legilor şi a principiilor indiferent de statutul unei persoane.

În opinia Gloriei Browne-Marshall, profesoară de drept la Universitatea din New York, aducerea lui Donald Trump pe banca acuzaţilor ar constitui „un rezultat logic”, „un scenariu de tipul Al Capone”, legendarul gangster din anii 1920 condamnat în cele din urmă 1931 pentru evaziune fiscală.

„Dacă ar ajunge în faţa unui juriu, ar fi un adevărat circ. Ar fi de necrezut”, este de părere Bennett Gershman, fost procuror şi profesor la Universitatea Pace. „Nu am mai asistat până acum la aşa ceva”, remarcă el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite