Lavrov, un nou discurs dur la adresa Occidentului plin de acuzații nefondate: Dialogul este imposibil, susține ministrul rus

0
Publicat:

Rusia nu vede deocamdată nicio perspectivă de dialog cu ţările occidentale, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-o intervenție avută la joi, la Minsk, cu ocazia unei conferinţe internaţionale intitulate „Securitatea eurasiatică: realitate şi perspective într-o lume în transformare”.

Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

Rusia este vizată de o „agresiune occidentală”, acuză Lavrov, deși regimul condus de Vladimir Putin se amestecă în alegeri, caută să infiltreze spioni, organizează comploturi, efectuează asasinate, duce războaie hibride și atacă țări străine.

Șeful diplomației ruse a susținut în principal că SUA manifestă dorința de a crea un focar de tensiune de durată în regiunea Asia-Pacific, insinuând în acest sens că Occidentul declară în mod deschis această zonă ca fiind „sub responsabilitatea NATO”.

„Sunt promovate aşa-numitele strategii indo-pacifice, destinate să descurajeze China, să izoleze Rusia şi să distrugă arhitectura regională deschisă şi echitabilă pe baza consensului care s-a dezvoltat în jurul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)”, a adăugat Lavrov.

El a mai acuzat Occidentul de „distrugerea” sistemului de măsuri de consolidare a încrederii şi de control al armelor în Europa.

„Ca rezultat al desfăşurării avansate a armelor nucleare americane în diferite ţări europene şi al punerii în aplicare a aşa-numitelor misiuni nucleare comune, se creează riscuri strategice mult mai mari”, a spus șeful diplomației ruse, ale cărui declarații trebuie luate cu precauție din cauza inserțiilor propagandistice și acuzațiilor false.

Evident, ministrul rus de Externe nu a putut evita subiectul Ucraina, cel mai fierbinte dosar intern și extern al Rusiei, și nici deprecierea ei, recurgând la apelativile obșinuite: „sclavi”, „sateliți” etc.

El susține că încercările Ucrainei de a obţine anumite garanţii unilaterale din partea „stăpânilor săi occidentali” nu au niciun viitor.

„Aceasta arată că scopul este de a lăsa Rusia şi Belarus în afara acordurilor pe care Occidentul vrea să le încheie mai târziu pe continent”, consideră Lavrov.

Alături de Lavrov, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a făcut noi declarații în favoarea Moscovei, cerând încetarea focului sub pretextul că Ungaria ar fi îngrijorată de înmulțirea victimelor și civililor. Numai că apelul lui Szijjarto nu conține blamări la adresa părții agresoare, Rusia, și solicitarea cu privire la retragerea trupelor rusești din țara atacată.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite