Secretele lui Putin: Preşedintele rus şi-a însuşit o fostă vilă de stat din Crimeea folosită mai ales de Leonid Brejnev şi vizitată chiar şi de Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiunea Wisteria Crimeea care apartine lui Putin FOTO stv92.ru/

În urma anexării Crimeei, preşedintele rus Vladimir Putin a pus mâna, prin intermediul unui vechi prieten, pe o vilă de stat din această peninsulă de la Marea Neagră pe care şi-o dorea încă din perioada primelor sale două mandate prezidenţiale (2000 - 2008). Situată la doi paşi de Palatul Livadia, gazda Conferinţei de la Ialta, noua proprietate a actualului lider de la Kremlin a fost folosită mai ales de fostul lider comunist Leonid Brejnev.

Vladimir Putin deţine în secret în Crimeea o vilă de stat folosită pe vremuri de fostul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice Leonid Brejnev. Vila, de fapt un adevărat complex cu vedere spre mare dotat cu numeroase facilităţi de recreere, printre care piscină, pavilion, parc etc., este inclusă în patrimoniul statului ucrainean ca pensiunea „Wisteria”. Este situată în satul Oreanda, chiar lângă Palatul Livadia, reşedinţa de vară a Romanovilor unde a avut loc Conferinţa de la Ialta în 1945 cu participarea lui Churchill, Stalin şi Roosevelt. Putin şi-a manifestat pentru prima oară interesul de a cumpăra „Wisteria” şi chiar a iniţiat demersuri în acest sens în 2004, dar acordul a căzut în timpul preşedinţiei lui Viktor Iuşcenko (2005-2010). După anexarea Crimeei, în martie 2014, vila a fost cumpărată de o companie asociată cu Rossiya Bank. Principalul acţionar al acestei bănci este Iuri Kovalciuk, un vechi prieten al lui Putin. Potrivit presei de la Moscova neafiliate Kremlinului, Rossiya Bank este banca lui Putin, un mijloc prin care preşedintele rus îşi rezolvă interesele financiare fără a apărea în acte.

Oreanda, o aşezare semiurbană cu puţin sub 1.000 de locuitori, este situată pe malul Mării Negre, la doar şase kilometri de Ialta, în sudul Crimeei. Este un fost domeniu regal. Romanovii au construit aici prima lor reşedinţă de vară, dărâmată între timp. Tot aici, în 1955 a fost construită Vila de stat nr. 1, unde îşi recăpăta puterile Nikita Hruşciov, succesorul lui Stalin la conducerea Uniunii Sovietice. Dar Vila de stat nr. 1 a intrat în istorie ca locul de vacanţă preferat al lui Leonid Brejnev. În prezent, proprietatea se întinde pe o suprafaţă de peste 27 de hectare şi cuprinde şi un fost parc. Vladimir Putin a pus ochii pe ea în primul său mandat prezidenţial, din dorinţa de a avea o reşedinţă de vară în Crimeea, arată o investigaţie jurnalistică marca Krâm.Realii.

Leonid Brejnev gîzduindu-l la Wisteria pe Nicolae Ceauşescu în 1976 FOTO Valentin Sobolev/ TASS

1976: Leonid Brejnev găzduindu-l la „Wisteria” pe Nicolae Ceauşescu FOTO Valentin Sobolev/ TASS

Potrivit Valentinei Samar, redactor şef al Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie, rolul agentului imobiliar i-a aparţinut la început politicianului ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, ultimul şef de cabinet al preşedintelui Leonid Kucima (1994 - 2005). El a găsit proprietatea şi i-a prezentat-o lui Putin înainte de alegerile prezidenţiale ţinute în Ucraina în toamna anului 2004.

În 2004, Vila de stat nr. 1 şi Vila de stat nr. 2, situate una lângă cealaltă, au fost unificate ca pensiunea „Wisteria” şi vândute lui Putin. Cumpărătorul oficial era banca de stat rusească Vneshtorgbank, iar costul tranzacţiei se ridica la 16 milioane de dolari la cursul valutar de atunci.

„Părea un fel de cadou pentru Putin pentru sprijinul şi loialitatea sa faţă de candidat (adică Viktor Ianukovici, preşedintele pro-rus al Ucrainei îndepărtat de le putere în iarna anului 2014 în urma Revoluţiei Maidan). Preţul, care este indicat în contractul de vânzare, (...) pare a fi unul normal. Dar trebuie să remarcăm că acestei vile i s-au adăugat 27 de hectare dintr-o arie protejată, un parc memorial”, subliniază Valentina Samar.

Însă contractul nu a fost dus la bun sfârşit, Putin rămânând fără Vila nr. 1 după înfrângerea lui Viktor Ianukovici în faţa lui Viktor Iuşcenko. Apoi s-a dovedit în instanţă că proprietatea respectivă a fost scoasă în mod ilegal din patrimoniul de stat al Ucrainei.

După anexarea Crimeei de către Rusia, „Wisteria” a fost naţionalizată. În 2019, autorităţile din Crimeea au vândut-o unei firme din Rusia. Au primit 18,5 milioane de dolari în schimbul ei.

Cine este beneficiarul adevărat al tranzacţiei? Krâm.Realii are răspunsul. Vila de stat nr. 1 a fost cumpărată de societatea Oreanda-12, al cărei proprietar în acte locuieşte la Moscova. Se numeşte Ianis Ermanis, un antrenor de arte marţiale vietnameze. Însă, potrivit sursei citate, acesta nu este decât un intermediar al lui Iuri Kovalciuk, care la rândul său este un intermediar pentru Putin.

Plecând de la registrul de acţiuni al societăţii, jurnaliştii dau de compania Centrul de contabilitate şi înregistrare, cu sediul la Sankt Petersburg. „Este o companie creată în 2014 pentru a efectua operaţiuni opace în cadrul Bank Rossiya, al cărei acţionar principal este un vechi prieten al preşedintelui, Iuri Kovalciuk”, spune Ekaterina Reznikova, jurnalistă de investigaţie la portalul Proekt.

Potrivit ediţiei ruseşti a revistei Forbes, Putin şi Kovalciuk se cunosc probabil de la începutul anilor '90. Putin este cel care l-a ajutat pe Kovalciuk să ajungă la vârful Rossiya Bank, creată, apropo, cu banii Partidului Comunist. Acum, conform Proekt, Iuri Kovalciuk are rolul de „consigliere” al lui Vladimir Putin.

„În ultima vreme, mi-au venit în minte analogii despre mafie. Ce este de fapt un consigliere? Persoana care se ocupă de treburile personale ale şefului clanului. Cine se ocupă de treburile personale ale lui Putin? Kovalciuk, practic. O mică parte din Rossiya Bank îi aparţine Svetlanei Krivonoghih. O numim, delicat, o prietenă apropiată a lui Vladimir Putin, dar care este de fapt mama celei de-a treia fiice a sa. Ştim şi despre Alina Kabaeva, care este angajată la National Media Group, un holding care reuneşte aproape toate mijloacele mass-media nestatale din Rusia. În mod oficial, Kabaeva ocupă o poziţie de top acolo, ceea ce îi permite să încaseze un salariu mare, de 800 de milioane de ruble pe an (11 milioane de dolari la cursul de schimb actual). Aşadar, Kovalciuk este cel care se ocupă de femeile, activele, banii şi mass-media” lui Putin, explică Mihail Rubin, senior editor al Proekt.

Colaj cu Iuri Kovalciuk si Vladimir Putin FOTO RFE/RL

Colaj cu Iuri Kovalciuk (stânga) şi Vladimir Putin FOTO RFE/ RL

Alina Kabaeva, o fostă gimnastă, este actuala parteneră de viaţă a lui Vladimir Putin, iar Svetlana Krivonoghih este o fostă menajeră şi amantă preşedintelui rus. În prezent, Krivonoghih joacă rolul de femeie de afaceri şi apare în mai multe tranzacţii suspecte care duc către liderul de la Kremlin. Evident, Kremlinul a refuzat mereu să comenteze aceste informaţii.

Potrivit lui Rubin, Kovalciuk deţine Rossiya Bank doar în acte. „Fără niciun dubiu, Rossiya Bank este banca personală a lui Putin. Şi asta înseamnă că (Iuri) Kovalciuk are onoarea de a fi proprietarul băncii şefului statului”, spune el.

În afară de Palatul Livadia, „Wisteria” se învecinează cu sanatoriul „Nijnaia Oreanda”, care aparţine Parlamentului ucrainean. După anexare, sanatoriul a fost „naţionalizat” şi transferat către Departamentul administrativ al preşedintelui Rusiei. Violoncelistul Serghei Roldughin a dat un interviu aici. Este prieten cu Putin şi naşul fiicei sale mai mari şi, de asemenea, acţionar al Rossiya Bank, proprietar de companii offshore şi multimilionar.

„Puterea unui guvern autoritar ţine şi de numărul de reşedinţe. Şi iată că Putin, care încearcă să unească cumva imperiile rus şi sovietic, se simte cumva împărat, chiar şi aşa neîncoronat. De fapt, sunt surprins că încă nu a privatizat Palatul Livadia”, spune Evghenia Goriunova, o politoloagă din Crimeea.

Pensiunea „Wisteria” aparţine oficial administraţiei prezidenţiale a Ucrainei. Parchetul din Crimeea, care îşi desfăşoară activitatea din partea continentală a Ucrainei, conduce o investigaţie cu privire la confiscarea reşedinţelor de stat ucrainene după anexare. Se ştie în mod clar că „Wisteria” este deţinută de o companie privată asociată cu Rossiya Bank şi că, pus cap la cap, puzzle-ul ajunge la Vladimir Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite