Dorin Recean: Din punct de vedere militar, Rusia nu reprezintă o amenințare directă pentru Republica Moldova

0
Publicat:

Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a declarat că Rusia nu reprezintă o amenințare directă pentru țara sa, afirmând că „atât Ucraina, cât și unele state NATO și-au consolidat suficient capacitățile de apărare în zonă”. 

Premierul de la Chișinău afirmă că Rusia nu prezintă pericol militar pentru țara sa. FOTO: Arhivă
Premierul de la Chișinău afirmă că Rusia nu prezintă pericol militar pentru țara sa. FOTO: Arhivă

Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că Republica Moldova și-a consolidat capacitățile de menținere a ordinii publice și de asigurare a securității în ultimii doi ani, afirmând că aceasta face față atacurilor hibride și cibernetice.           

„Primul lucru este că din punct de vedere militar Rusia nu poate să ajungă aici, deja acest lucru este clar. Chiar și Ucraina, dar și state aliate ale NATO și-au consolidat suficient capacitățile de apărare antiaeriană în zonă, pentru a nu admite că în Republica Moldova se escaladează militar”, a declarat Dorin Recean. 

Totodată, premierul moldovean a menționat că țara sa ,,a reușit să alinieze perfect la obiectivul de pace și securitate cu cei din stânga Nistrului – un exemplu ar fi, contractul pe energia electrică semnat pe o perspectivă de 13 luni, iar acest lucru este o demonstrație a faptului că cei din stânga Nistrului înțeleg care sunt perspectivele pe termen lung. Mai există un lucru pe care îl observăm și acesta este o accentuare a ritmului de creștere a exporturilor companiilor din stânga Nistrului în UE și astfel, tactica Guvernului este să integrăm gradual oamenii și companiile din stânga Nistrului în spațiul economic și fiscal al Rep. Moldova și acest lucru deja este vizibil. De asemenea, avem tot mai mulți cetățeni al Rep. Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, dar ei fac naveta și lucrează în dreapta Nistrului și sunt beneficiarii serviciilor sociale oferite de Chișinău. Noi vedem această reintegrare graduală și corespunzător, acest lucru dă încredere că integrarea la un moment dat se va întâmpla natural”.      

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reiterat în ultimii doi ani că statul pe care-l conduce poate supraviețui ca unul liber numai dacă va adera la Uniunea Europeană. 

În data de 14 decembrie a anului trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei, anunț făcut public de președintele Charles Michel. Liderii de la Chișinău au calificat votul drept o victorie a tuturor cetățenilor țării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite