Recean: Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova / Reacția șefului AUR UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat, luni seară, că măsura privind prelungirea interdicției președintelui AUR, George Simion, pe teritoriul țării vecine a fost luată după ce autoritățile de la Chișinău au stabilit că „face parte din efortul de destabilizare” a statului.

Premierul Rep Moldova a făcut declarații cu privire la interdicția primită de G.Simion FOTO Arhivă
Premierul Rep Moldova a făcut declarații cu privire la interdicția primită de G.Simion FOTO Arhivă

UPDATE: George Simion a venit cu o reacție prin publicarea unui text pe site-ul personal.

„Nu sunt surprins de declarațiile făcute de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, în ceea ce privește decizia de a mi se prelungi interdicția de intrare în țară. Eu am fost toată viața interzis în Republica Moldova, iar acest lucru s-a datorat acțiunilor mele care au avut ca scop, în mod deschis, unirea celor două state românești. La îndemnul lui Ciolacu, domnul Recean spune nonșalant că „particip la un efort de destabilizare în Republica Moldova”. Da, sunt de acord cu dânsul, având în vedere că mișcarea unionistă a destabilizat planurile urmașilor lui Plahotniuc și Dodon și ale globaliștilor sorosiști care au băgat bani grei în Moldova pentru a menține țara într-o stare de incertitudine perpetuă”, a declarat George Simion.  

Liderul AUR a susținut că autoritățile de la Chișinău i-au prelungit interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova deoarece „le este literalmente frică de o eventuală Unire”. „De ce nu vor să mă lase să intru în Republica Moldova? De ce le este atât de frică?  Pentru că știu că odată ajuns acolo, le voi da peste cap toate planurile lor de a-i ține pe moldoveni captivi. Pentru că știu foarte bine că minciunile lor în ceea ce privește viitorul țării vor fi date în vileag, iar cetățenii vor vedea că au fost duși cu zăhărelul în tot acest timp. Nu mă vor în Republica Moldova pentru că le este literalmente frică de o eventuală Unire.

Continuată ideea unirii

Toți acești parveniți care au cetățenia română, care vorbesc limba română și care ar trebui să fie primii care militează pentru Unire nu vor nimic altceva decât să își păstreze fotoliile călduțe, să aibă acces la robinetul de bani, așa cum bine i-a învățat Plahotniuc. Am luptat toată viața mea pentru idealul unirii și nu mă voi opri aici, indiferent de toate piedicile care îmi vor fi puse în continuare atât de politicienii de la Chișinău, cât și de cei de la București. Pot ei să mă interzică pentru un secol, eu tot voi merge înainte, gata să mă sacrific pentru o unire pe care ei nu o vor, dar care este necesară pentru a repara un eșec total al diplomației românești”, a susținut Simion.

Liderul AUR a menționat că cei care susțin doar aderarea Republicii Moldova la UE „nu înțeleg adevărul istoric”, și a transmis sloganul unionistBasarabia e România”.

„Viitorul Republicii Moldova este doar alături de România, iar acest lucru nu îl poate schimba nimeni. Cine nu recunoaște acest lucru, cine militează pentru integrare europeană și atât, nu înțelege nici adevărul istoric, nici dorința românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Ori vom fi împreună, gata să înfruntăm orice, ori vom rămâne dezbinați și conduși de către o clasă politică coruptă, atât la București, cât și la Chișinău. Închei cu asta, chit că „destabilizez” status quo-ul acestor politruci: Basarabia e România!”, a conchis George Simion.

Știrea inițială:Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu”, a declarat premierul Republicii Moldova, la Pro TV Chișinău, adăugând că asta înseamnă că George Simion „participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova.”

Premierul moldovean Dorin Recean a spus referitor la interdicția pe care a primit-o liderul AUR pe teritoriul Ucrainei, s-ar putea datora faptului că și acolo sunt comunități românești „care pot fi, (destabilizate n.r.))

Recean a subliniat că „la această etapă” măsurile se referă doar la George Simion și nu afectează birourile AUR din Chișinău. Premierul moldovean a menționat că decizia în acest sens a fost stabilită de autoritățile de la Chișinău.

Este o decizie a instituțiilor. Instituțiile au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare”, a spus Recean, reiterând că decizia a fost comunicată premierului român Marcel Ciolacu.

Declarațiile premierului moldovean Dorin Recean pot fi urmărite începând cu minutul 1.04.13 al înregistrării video a emisiunii la care a participat luni seară la Pro TV Chișinău.

După cum a relatat Adevărul pe data de 2 februarie, liderul AUR a primit o interdicție de a intra în Republica Moldova, valabilă 5 ani. Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău a emis o decizie de prelungire a termenului declarării ca persoană indezirabilă pentru George Simion. 

Liderul AUR, George Simion, a fost contactat de „Adevărul” pentru un punct de vedere, însă până la publicarea materialului, reprezentantul Alianței nu a venit cu o poziție pe tema celor afirmare de premierul Republicii Moldova.

Ciolacu anunța că va cere clarificări

De altfel, chiar premierul Marcel Ciolacu anunțase că va cere în mod oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să îi comunice motivele pentru care liderul partidului AUR, George Simion a primit interdicții de intrare în cele două state.

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost dată după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

Motivul care ar fi stat la baza acestei decizii a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră.

În iunie 2021, el a vrut totuși să ajungă la Chișinău ca să participe la o şedinţă comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, dar nu a fost lăsat de autoritățile țării vecine.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite