Reacţia comuniştilor la angajarea răspunderii de către Guvern pentru mai multe legi: „Truc electoral şi modalitate de uzurpare a puterii în stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PCRM, Vladimir Voronin. FOTO: Tudor Iovu
Liderul PCRM, Vladimir Voronin. FOTO: Tudor Iovu

Fracţiunea parlamentară a comuniştilor califică asumarea de către Guvern a răspunderii pentru un pachet de 11 proiecte de legi drept „truc electoral manipulator al coaliţiei de guvernare“, încercare de „uzurpare a puterii de stat“. Potrivit unei declaraţii difuzate de PCRM, „această procedură inedită este rezultatul nedorinţei de a promova reforme necesare şi utile, precum şi a intrigilor permanente din cadrul coaliţiei“.

„Ne-am convins încă o dată de faptul că majoritatea parlamentară este în incapacitatea de a organiza o activitate legislativă eficientă, constituţională şi legală, precum şi că lipseşte voinţa politică de a adopta legi care sunt de importanţă economică şi socială primordială pentru societatea noastră“, se menţionează în declaraţie.

Deputaţii comunişti acuză coaliţia de guvernare că votează legi restante la foc continuu, prin „tragerea sforilor şi târgul politic“ şi că promovează interese de grup şi de partid. „Parlamentul, în primăvara anului curent, nu a desfăşurat activitate legislativă timp de două luni, iar în ultima perioadă activează în regim incendiar, având în agendă pentru două zile mai mult de 70 de proiecte de legi. Nici nu poate fi vorba despre o anumită calitate, mai ales în condiţiile când sunt inserate prevederi obscure, vagi, care vin să satisfacă interese de grup sau de partid. Având concurenţa de intenţii, majoritatea parlamentară nu este capabilă să decidă, fiind zguduită de acuze reciproce, şantaj, răzbunări, jocuri de culise“.

Parlamentarii comunişti afirmă că anume din această cauză fracţiunea PCRM a fost nevoită să părăsească sala de şedinţe, pentru a nu participa la ceea ce ei numesc „ilegalităţile coaliţiei, planificate şi regizate“.
Comuniştii le reproşează colegilor din majoritatea parlamentară că nu au susţinut iniţiativele PCRM „îndreptate spre îmbunătăţirea calităţii actului de guvernare, eficientizarea procesului de reglementare a activităţii antreprenoriale, fortificarea gradului de autonomie locală, sporirea susţinerii sociale a categoriilor vulnerabile a populaţiei, îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, consolidarea statului moldovenesc“.

În declaraţie nu se spune despre vreo intenţie a PCRM de a înainta moţiune de cenzură, deputaţii comunişti mizând pe o schimbare la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, care, potrivit lor, „vor pune capăt dezordinii şi haosului în ţară“.

Premierul Iurie Leancă a prezentat astăzi în şedinţa plenară a Legislativului pachetul de 11 legi pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului. Este vorba de normele legale care riscau să fie amânate şi care fuseseră blocate în Legislativ: legi ce ţin de reforma justiţiei, legi pentru protejarea sistemului bancar, dar şi pentru transparentizarea lui, modificărea Bugetului de stat, care ar fi pus Guvernul în situaţia de a nu-şi putea respecta unele angajamente făcute în faţa cetăţenilor, dar şi în faţa partenerilor externi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite