Produsul care omoară peste 2.600 de moldoveni anual!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii recomandă un consum moderat de sare
Medicii recomandă un consum moderat de sare

Peste 2.600 de moldovenii mor anual din cauza bolilor cardiovasculare produse de consumul de sare mai mare decât norma zilnică de două grame, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), se constată într-un studiu ştiinţific publicat de revista New England Journal of Medicine.

Studiul ce cuprins 181 de state, în care locuişte circa 99% din populaţia Pământului, atestă că în Republica Moldova consumul mediu de sare (sodiu) este de 4,0 grame pe zi, dublu faţă de recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Potrivit studiului cele 2.611 de decese atribuite consumului ridicat de sodiu în ţara noastră se produc prin boală coronariană, accident vascular cerebral şi altor boli cardiovasculare. 891 de decese sunt declarate drept premature (înainte de vârsta de 70 de ani).

La nivel mondial consumul excesiv de sare se face vinovat pentru circa 1,65 milioane de decese prin boli cardiovasculare. Cele mai multe în China, circa 477.000 de persoane, după care urmează India cu 209.000, Rusia cu 131.300, SUA cu 57.570, Ucraina cu 55.550 şi Indonezia cu 47.700.

Potrivit studiului, consumul mediu de sodiu la nivel global este de 3,95g/zi. Toate regiunile lumii au avut un consum zilnic mai mare decât recomandat, între 2,18 grame în Africa subsahariană şi 5,51 grame în Asia Centrală.
Dariush Mozaffarian, autorul principal al studiului susţine că aceste 1,65 milioane de decese reprezintă aproape 10% din decesele de cauză cardiovasculară din lume. "Nici o regiune a lumii nu este ocolită. Aceste rezultate susţin nevoia unor politici puternice de reducere a sodiului din dietă în toată lumea”, constată autorul.

Autorii avertizează că adevăratul consum de sare ar putea fi mai mare, rezultatele investigaţiilor efectuate de ei bazându-se pe estimări provenite din probe de urină. În plus, studiul nu oglindeşte întregul efect asupra sănătăţii produs de sarei, care este de asemenea legat de risc crescut de boală cardiovasculară nefatală, boală renală şi cancer gastric.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite