Ministrul Apărării de la Chișinău: Republica Moldova se confruntă cu riscuri militare

0
Publicat:

Anatolie Nosatîi declară că țara sa este „supusă riscurilor militare”, dând exemplu încălcarea spațiului aerian de către rachetele rusești. Totodată, au loc acțiuni subversive, parte a unui război hibrid.

Ministrul Apărării susține că Rep. Moldova este supusă riscurilor militare. FOTO: Facebook.com
Ministrul Apărării susține că Rep. Moldova este supusă riscurilor militare. FOTO: Facebook.com

,,Republica Moldova este supusă, la fel, riscurilor militare, drept exemplu pentru comunitatea internațională servește încălcarea spațiului nostru aerian de către rachetele rusești. Sigur că, noi analizăm și monitorizăm îndeaproape situația de securitate în regiunea transnistreană, în zona de securitate, precum și în proximitatea geografică a Republicii Moldova. Afirmăm că situația rămâne calmă, dar volatilă cu unele elemente de imprevizibilitate”, a declarat ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi. 

Oficialul mai menționează că ,,în țara mea se desfășoară acțiuni subversive din arsenalul unui război hibrid. Această situație ambiguă pune, de asemenea, o presiune enormă asupra sectorului securității de apărare națională. Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova rămâne dedicat în vederea asigurării siguranței și securității populației, precum și consolidării rezilienței naționale”. 

Șeful diplomației de la Chișinău: Țara nu este amenințată în plan militar

Iar șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, susține că țara resimte impactul războiului Rusiei contra Ucrainei, dar în acest moment nu este amenințată în plan militar. 

,,Acest fapt se datorează capacității de rezistență și reziliență a statului ucrainean, a societății ucrainene, a armatei ucrainene și acest lucru ne permite nouă în Republica Moldova să menținem pacea și stabilitatea. Cu această ocazie, țin să exprim gratitudinea fiecărui cetățean al Republicii Moldova pentru faptul că, astăzi, Ucraina ne apără de riscurile de destabilizare și agresiune”, a conchis șeful MAEIE.

Totodată, acesta a vorbit despre faptul că Republica Moldova continuă să fie o țintă pentru acțiunile și tentativele hibride de destabilizare care ,,sunt inițiate de către oligarhii fugari în cooperare și coordonare cu Federația Rusă”. 

,,Republica Moldova continuă să facă față unor amenințări de ordin hibrid, tentative de destabilizare, tentative de presiune energetice, politice, dezinformare, riscuri de ordin cibernetic, etc, căreia suntem în stare să le facem față. Guvernarea, echipa de la guvernare, doamna președintă Maia Sandu, suntem cu toții capabili să menținem pacea și calmul pe teritoriul nostru, în pofida amenințărilor la care suntem supuși și în acest efort nu suntem singuri. Beneficiem de sprijinul partenerilor noștri ai României, ai Ucrainei, dar și a întregii comunități de state și de organizații internaționale, inclusiv Uniunea Europeană și NATO”, a menționat Nicu Popescu.  

Trilaterală axată pe teme de securitate 

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a găzduit joi a doua reuniune a Trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova la nivel de Ministere de Externe, cu participarea miniştrilor Apărării din cele trei state. Evenimentul a fost axat pe teme de securitate, iar Bogdan Aurescu a declarat că România va continua să fie alături de Ucraina şi de Republica Moldova.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite