Parlamentul European solicită accelerarea procesului de aderare la UE a Republicii Moldova

0
Publicat:

Europarlamentul român, Siegfried Mureșan, a anunțat despre solicitarea Parlamentului European, în cazul mai multor state, între care și Republica Moldova. Potrivit lui Mureșan, aceasta a fost adoptată cu votul majorității deputaților.

Parlamentul European solicită accelerarea procesului de aderare la UE a Rep. Moldova. FOTO: Arhivă
Parlamentul European solicită accelerarea procesului de aderare la UE a Rep. Moldova. FOTO: Arhivă

Potrivit lui Siegfried Mureșan, 502 de deputați europeni, adică majoritatea și-au dat votul pentru poziția Parlamentului European cu privire la noua strategie de extindere a UE. 

,,Vești bune pentru Republica Moldova: Parlamentul European cere accelerarea procesului de extindere a Uniunii Europene.Tocmai am adoptat, cu largă majoritate, poziția Parlamentului European cu privire la noua strategie de extindere a Uniunii Europene: 502 voturi „pentru”, 75 „împotrivă” și 61 „abțineri”, a anunțat europarlamentul român.

Document în care se solicită accelerarea procesului de aderare pentru țările, care demonstrează parcursul democrat și european, printre care și Republica Moldova. 

,,Cerem accelerarea procesului de aderare pentru statele ce își demonstrează clar parcursul democratic și proeuropean, precum Republica Moldova.Solicităm, de asemenea, acordarea de sprijin tehnic suplimentar și acces la Instrumentul de Asistență pentru pre-aderare (IPA III), dedicat special țărilor candidate la Uniunea Europeană.În pofida situației dificile din Republica Moldova, cauzată de criza energetică și de războiul din Ucraina, autoritățile de la Chișinău reușesc să implementeze într-un ritm foarte bun recomandările Comisiei Europene din luna iunie privind acordarea statutului de stat candidat. Acest lucru demonstrează un angajament clar pentru parcursul european al țării.Tocmai de aceea, noi, Uniunea Europeană, trebuie să oferim autorităților și cetățenilor Republicii Moldova și mai mult sprijin pentru realizarea următorilor pași în procesul de aderare”,  a conchis acesta.

Republica Moldova, vizitată de oficiali europeni 

Recent, țara vecină a fost vizitată de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care le-a transmis moldovenilor că instituția pe care o reprezintă va face tot ce este necesar pentru integrarea țării lor în UE.

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Trebuie să avem un viitor comun și Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a vă susține în calea de a deveni stat membru al UE”,  a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul unui discurs susținut la tribuna Legislativului din Chișinău. 

Iar șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, în timpul vizitei sale de la Chișinău, a anunțat că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet suplimentar de susținere energetică, de 250 de milioane de euro.

„Noi ne vom asigura că facem tot posibilul ca să faceți față acestei crize. Iată, de ce am pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru Republica Moldova, de 250 de milioane de euro, vor fi acordați în caz de necesitate ca Republica Moldova să-și acopere nevoile de gaz”, a completat aceasta.

Din iunie, candidată la UE

În luna iunie, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Decizia a aparținut şefilor de stat şi de guverne din UE în cadrul Consiliului European.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite