Siegfried Mureșan: MCV nu mai este un obstacol în calea aderării României la spațiul Schengen

0
Publicat:

Europarlamentarul PNL susține că anunțul Comisiei Europene privind îndeplinirea condițiilor necesare ridicării MCV pentru România reprezintă un pas pentru aderarea la spațiul Schengen.

Reacția europarlamentarului după anunțul Comisiei privind ridicarea MCV FOTO: Facebook
Reacția europarlamentarului după anunțul Comisiei privind ridicarea MCV FOTO: Facebook

„Anunțul Comisiei Europene privind îndeplinirea condițiilor necesare ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) ne aduce și mai aproape de spațiul Schengen. Ridicarea MCV nu a fost niciodată o condiție legală pentru aderarea României la spațiul Schengen. Cu toate acestea, mai multe țări au folosit MCV ca pretext pentru amânarea aderării țării noastre”, susține Siegfried Mureșan.

Potrivit europarlamentarului, anunțul Comisiei demonstrează că România este pe drumul cel bun, mai ales în contextul evaluării pozitive a Comisiei privind pregătirea tehnică a României de aderare la spațiul Schengen. 

„Anunțul de astăzi demonstrează că suntem pe drumul cel bun. Este o veste cu atât mai importantă pentru noi cu cât vine la o săptămână de la evaluarea pozitivă a Comisiei privind pregătirea tehnică a țării noastre de aderare la spațiul Schengen.  Vocea Comisiei Europene a fost întotdeauna importantă, credibilă si, adesea, decisivă pentru deciziile din Consiliu. De astăzi MCV nu mai este un obstacol în calea aderării Romaniei la spațiul Schengen”, a adăugat europarlamentarul PNL.

Comisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat 

România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi din MCV, care poate fi oprit. Monitorizarea va fi însă continuată în cadrul mecanismului privind statul de drept, arată raportul pe care îl va publica marţi Comisia Europeană în cadrul MCV.

„Concluzia pe care o veţi vedea în raport este că acum România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, dar din schimburile la nivel înalt şi garanţiile date de autorităţile române aceste chestiuni vor fi rezolvate. Acum suntem în situaţia în care putem spune că cele patru condiţionalităţi sunt îndeplinite şi restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenţionale, rapoartele privind statul de drept. (...) Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri şi că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept”, a explicat un oficial al executivului comunitar, potrivit Agerpres.

El a adăugat că deocamdată MCV nu dispare complet, întrucât trebuie aşteptate reacţiile Consiliului şi Parlamentului, şi că în concluziile raportului de marţi sunt incluse unele elemente ce rămân să fie soluţionate de România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite