Mobilizare maximă în diaspora. Grupul „Adoptă un vot“ a ajuns la 75.200 de membri, iar peste hotare s-au format cozi la secţiile de votare FOTO/VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de pe Facebook „ Adoptă un vot” creat cu scopul de a mobiliza diaspora să iasă la vot pe 13 noiembrie are deja 73.500 membri în ziua alegerilor. La secţiile de votare din străinătate s-au creat cozi, iar mulţi moldoveni au plecat la vot organizaţi în grupuri.

UPDATE 22.00  CEC anunţă că la această oră, 17 secţii de votare de peste hotare rămân în continuare deschise, iar pentru trei secţii, din Treviso, Bucureşti şi Tel Aviv a fost extins programul de lucru pentru ca cetăţenii să-şi poată exercita votul. Totodată, rămâne deschisă pentru votare o secţie din Chişinău şi alta din Bălţi.

UPDATE 21.00 Cetăţenii moldoveni nu mai pot vota în zece secţii de votare de peste hotare deoarece s-au sfârşit buletinele de vot. Secţiile de votare care au rămas fără buletine sunt la Stratfort (Marea Britanie), Bucureşti (România), Parma şi Padova (Italia), ambele secţii din Moscova (Rusia), Dublin (Irlanda), ambele secţii din Paris şi la secţia Villeneuve Saint Georges (Franţa). Informaţia a fost precizată pentru IPN de către Rodica Sârbu, comunicatoarea Comisiei Electorale Centrale. 

Pe reţelele de socializare cetăţenii moldoveni postează secvenţe video şi fotografii cum oamenii continuă să formeze cozi la secţiile de votare şi să întocmească petiţii prin care se plâng că le-a fost îngrădit dreptul la vot.

Până la ora 20.30, au votat aproape 129 de mii de cetăţeni moldoveni în străinătate. Cifra depăşeşte cu peste două ori prezenţa la vot în primul tur al scrutinului prezidenţial.

UPDATE ORA 19.50 Până la această oră au votat 124.000 de cetăţeni de peste hotare. Cetăţenii moldoveni stabiliţi cu traiul în Canada s-au mobilizat în număr practic dublu la vot comparativ cu turul întâi de scrutin. Reprezentanta diasporei din Canada, Ala Mândâcanu, a declarat pentru IPN că, pe fundalul prezenţei sporite la urne, la secţia de votare din Montreal ar putea să nu ajungă buletine de vot.

„Riscăm până la 18.00-19.00 (ora locală, n.r.) să epuizăm toate buletinele de vot”, a declarat Ala Mândâcanu. Potrivit ei, dacă acest lucru se va întâmpla, oamenii vor fi îndemnaţi să meargă la vot la celelalte două secţii de votare deschise în oraşele Ottawa şi Toronto, la aproximativ două ore de mers cu maşina.

Diferenţa dintre Republica Moldova şi Canada este de 7 ore. Secţiile de votare în Canada se vor închide când în Moldova va fi ora 04.00 dimineaţa.

UPDATE ORA 19.00  CEC anunţă că la secţiile de votare de la Paris, Bucureşti şi o secţie de votare de la Moscova, buletinele de vot sunt aproape epuizate.

UPDATE 18.30 la Dublin nu mai sunt buletine de vot, sute de oameni nu pot să voteze. 112.000 de moldoveni au votat peste hotare la această oră. 

UPDATE ORA 18.15 S-a anunţat oficial că la Londra, Statford, au fost epuizate buletinele de vot. Totodată, Ambasadorul Moldovei în Italia afirmă că la Roma la fel există riscul să fie epuizate buletinele. Internauţii scriu că la Bologna deja au fost epuizate. CEC îndeamnă cetăţenii să meargă la celelalte secţii de votare din regiune.

UPDATE ORA 17.45 Peste hotare au votat 103.500 cetăţeni. 

UPDATE ORA 16.20 Rezultate diasporă: 86.500 de alegători şi-au exercitat deja dreptul la vot. 

Cei mai activi cetăţeni din diasporă care au votat până la ora 16.00 sunt: Italia 28.700 de alegători, România 10.300, Rusia 6.650 alegători, Franţa 6.270 de alegători.

Ştiri de la Bruxelles. Victor Chironda, activist civic: „Cam o oră trebuie de stat în rând. În 10 minute după ce am ajuns în urma mea s-au pus în coadă cam 100 de oameni. Slabe şanse să ajungă buletine. 

Da, şi încetaţi să întrebaţi unde sunt tinerii. Ei sunt prin lume. Vârsta medie a cozii de la Bruxelles e cam 30 de ani”.

Stratford, LondraUPDATE ORA 16.00 Un tânăr din Moldova Veaceslav Anton stabilit în Italia a menţionat în grupul „Adoptă un vot” că oamenii au fost anunţaţi de către reprezentanţii secţiei de votare din Milano, Geoberti, că există riscul să nu ajungă buletine de vot pentru toţi doritorii de a vota. 

UPDATE ORA 15.20 Mobilizare maximă la secţia de votare deschisă în oraşul Braşov, România. Tinerii, aproximativ 200 la număr, care au venit inclusiv din Sibiu şi Ploieşti, stau la coadă până în 15 minute pentru a-şi exercita dreptul la vot. Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Braşov, Victor Soroceanu, a declarat pentru IPN că, până la ora 14.00, numărul celor care s-au prezentat la urne era mai mare comparativ cu primul tur şi speră să nu se ajungă în situaţia în care să nu ajungă buletine de vot. 

Reprezentantul Grupului de Iniţiativă Basarabeană din Cluj-Napoca, Andrei Harin, a declarat că la Cluj se atestă o mobilizare destul de vizibilă comparativ cu primul tur de scrutin. La secţia de votare din Cluj au venit să voteze şi tineri din Alba-Iulia, Mureş şi Oradea. La Constanţa sunt la fel oameni care stau la coadă la secţia de votare.

UPDATE ORA 15.10 Şi la această oră se înregistrează cozi imense la secţiile de votare din Verona, Lisabona, Bucureşti, Dublin, Londra, Roma, Moscova etc.

UPDATE ORA 15.00 Până acum au votat 70.000 de moldoveni peste hotarele ţării, 6,1%. 

UPDATE ORA 14.35 Londra riscă să rămână fără buletine de vot. Natalia Bologan, cetăţeancă stabilită în Marea Britanie: „Cum e posibil la ora 12 ziua oamenii stau în rând câte 3 ore pentru a vota şi să audă că buletinele de vot se termină. Îmi pare bine că noi am reuşit să votăm, dar îmi pare foarte rău de oamenii care stau acum în rând şi ingheaţă pentru a vota pentru un viitor mai bun”. 

UPDATE ORA 14.30 Vitalie Vovc, cetăţean moldovean stabilit cu traiul în Franţa, a declarat pentru IPN că la secţia de votare din oraşul Montreuil moldovenii cu drept de vot aşteaptă la coadă în jur de 40 de minute ca să intre în secţia de votare.

Potrivit bărbatului, prezenţa la vot este semnificativ mai mare comparativ cu primul tur de scrutin, iar alegătorii îşi exprimă speranţa unui viitor mai bun.

Vitalie Vovc spune că şi la Paris moldovenii votează în număr mare. Dacă prezenţa la vot se va menţine ridicată, există riscul, către ora 18.00, să se epuizeze buletinele de vot.

UPDATE ORA 14.00 Până la această oră peste hotare au votat 55.400 de alegători, adică 5.6%

UPDATE ORA 13.20  Peste hotare au votat la această oră 47.300 de alegători (5,2%)

Ţările care înregistrează o participare mai activă până la ora 13.00 sunt:

Republica Italiană (13.091)

România (5.139)

Federaţia Rusă (4.281)

Republica Franceză (2.930)

Preşedintele Asociaţiei de moldoveni „Baştina”, Alexandru Marcinschi, a declarat pentru IPN că la cele două secţii de votare din oraşul Padova, Italia, moldovenii au făcut cozi ca să-şi exercite dreptul la vot. 

„La una din secţii sunt circa 80 de persoane care aşteaptă cu nerăbdare să voteze. La altă secţie sunt un pic mai puţini”, a precizat moldoveanul.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite