Marina Tauber, vicepreședinta partidului prorus Șor, râmâne în arest la domiciliu. Instanța a prelungit măsura preventivă

0
0
Publicat:

Marina Tauber, vicepreședinta partidului prorus Șor, care organizează protestele antiguvernamentale din Republica Moldova, va sta încă 20 de zile în arest la domiciliu, măsura preventivă fiind prelungită de Judecătoria Chișinău.

Măsura preventivă pe numele Marinei Tauber a fost prelungită. FOTO: Facebook
Măsura preventivă pe numele Marinei Tauber a fost prelungită. FOTO: Facebook

Magistrații au dictat hotărârea după ce procurorii anticorupție au înaintat un demers privind prelungirea arestului cu 30 de zile.

La proces a participat și vicepreședinta partidului Șor care susține că este ținută pe nedrept în arest la domiciliu, iar avocatul său, Iulian Balan, a declarat că decizia va fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.

,,Este o încheiere ilegală și neîntemeiată”, a menționat apărătorul.

În timpul ședinței de judecată, simpatizanții și membrii formațiunii au protestat în fața instanței, solicitând eliberarea Marinei Tauber. 

În data de 1 mai, aceasta a fost încătușată pe Aeroportul Internațional Chișinău, cu puțin timp înainte de a pleca pe cale aeriană spre Israel, țară în care se ascunde de justiție Ilan Șor, liderul formațiunii din care Tauber face parte.

Organiza protestele antiguvernamentale, fiind în arest la domiciliu

Procurorii au luat această decizie pentru că învinuita nu ar fi respectat condițiile impuse de instanță. Mai exact, ar fi purtat discuții în lunile noiembrie 2022-ianuarie 2023 privind organizarea protestelor antiguvernamentale și plata participanților, folosind telefoane speciale, în timp ce era în arest la domiciliu.

,,În această perioadă, dumneaei având restricția de a comunica cu învinuiții de pe dosar și a purta discuții telefonice a folosit telefoane speciale cu aplicația Bria prin care a purtat conferințe, dând indicații directe președinților și vicepreședinților oficiilor teritoriale din Republica Moldova, cum să racoleze persoanele pentru a participa la proteste, cum să organizeze transportul centralizat pentru participarea la proteste, cum vor fi recepționați banii pe timp de noapte în pungi de polietilenă pentru remunerarea acestor persoane și achitarea transportului”, a declarat anterior procurorul de caz.

Deputata figurează în două dosare penale deschise pentru acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii. Ea pledează nevinovat. 

Între timp, este activă în politică, participând la manifestațiile organizate sub pretextul situației interne. Liderii de la Chișinău, însă au atenționat că acestea fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza Republica Moldova, informație negată de Ilan Șor. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite