Dezvăluiri din dosarul subalternei lui Ilan Șor: telefoane speciale pentru organizarea protestelor din Chișinău

0
Publicat:

Marina Tauber, vicepreședinta partidului Șor, ar fi purtat discuții privind organizarea protestelor antiguvernamentale și plata participanților folosind telefoane speciale, în timp ce era în arest la domiciliu, potrivit procurorilor anticorupție.

Procurorii anticorupție au oferit detalii despre dosarul în care figurează Tauber. FOTO: Arhivă
Procurorii anticorupție au oferit detalii despre dosarul în care figurează Tauber. FOTO: Arhivă

Procurorii afirmă că Marina Tauber, cercetată penal în arest la domiciliu în lunile noiembrie 2022-ianuarie 2023, ar fi folosit telefoanele speciale pentru a le da indicații membrilor formațiunii. 

,,În această perioadă, dumneaei având restricția de a comunica cu învinuiții de pe dosar și a purta discuții telefonice a folosit telefoane speciale cu aplicația Bria prin care a purtat conferințe, dând indicații directe președinților și vicepreședinților oficiilor teritoriale din Republica Moldova, cum să racoleze persoanele pentru a participa la proteste, cum să organizeze transportul centralizat pentru participarea la proteste, cum vor fi recepționați banii pe timp de noapte în pungi de polietilenă pentru remunerarea acestor persoane și achitarea transportului”, a declarat procurorul. 

În data de 5 ianuarie, arestul la domiciliu a fost înlocuit cu liberarea provizorie sub control judiciar. Nici această măsură preventivă nu ar fi fost respectată de Tauber, mai spun procurorii. 

,,Or la data de 8 martie 2023, având anumite restricții de a nu împiedica aflarea adevărului în cauza penală a purtat discuții telefonice cu președintele sau directorul magazinelor sociale din Republica Moldova care a doua zi a fost reținut în flagrant cu suma de 3,3 milioane de lei, bani care la fel au fost ridicați. La fel, banii erau repartizați în pungi și în plicuri”, a menționat acuzatorul. 

Cauza penală va fi trimisă în curând pe masa magistraților

Dosarul în care figurează Marina Tauber este pe ultima sută de metri, iar procurorii îl vor trimite în curând pe masa judecătorilor, dar nu înainte de a solicita în Parlament ridicarea imunității parlamentare a învinuitei. 

Magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana au examinat marți demersul procurorilor privind plasarea în arest a deputatei. Judecătorii au decis ca Tauber să stea 20 de zile în arest la domiciliu. 

Ședința de judecată a avut loc la o zi după ce parlamentara Partidului Șor a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, cu puțin timp înainte de a pleca spre Israel, țară în care se ascunde de justiție Ilan Șor, liderul formațiunii din care Tauber face parte.

,,Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală”, au menționat procurorii anticorupție.

Marina Tauber figurează în două dosare penale deschise pentru acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii. Ea pledează nevinovat. 

Între timp, Tauber este activă în politică, participând la protestele antiguvernamentale organizate sub pretextul situației interne. Liderii guvernului de la Chișinău au atenționat însă că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza Republica Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite