Marina Tauber, vicepreședinta partidului Șor, reținută pe Aeroportul Chișinău. Reacția deputatei UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marina Tauber, vicepreședinta partidului prorus Șor, a fost încătușată pe Aeroportul Chișinău, în timp ce se pregătea să plece în Israel, procurorii susținând că deși era sub control judiciar, ar fi încălcat condițiile măsurii preventive.

Marina Tauber, vicepreședinta partidului Șor, a fost reținută de ziua sa de naștere. FOTO: Arhivă
Marina Tauber, vicepreședinta partidului Șor, a fost reținută de ziua sa de naștere. FOTO: Arhivă

UPDATE: Învinuită a fost escortată la sediul Centrului Național Anticorupție (CNA) din Chișinău, unde a fost plasată în izolator. În timpul deplasării, Marina Tauber a fost întrebată de jurnaliști, dacă intenționa să plece în Israel pentru a se întâlni cu Ilan Șor, liderul formațiunii din care ea face parte și care se ascunde acolo de justiția de acasă. 

,,Nu am nicio interdicție și nu am încălcat nimic”, a spus aceasta. 

----

Marina Tauber a fost încătușată cu puțin timp înainte de a pleca pe cale aeriană spre Israel, iar la baza reținerii a fost ordonanța emisă în aceeași zi de reprezentanții Procuraturii Anticorupție de la Chișinău. Actul a fost elaborat după ce procurorii au depus în data de 28 aprilie un demers în instanță ca să înlocuiască liberarea provizorie sub controlul judiciar cu arestul preventiv pe numele vicepreședintei formațiunii pentru că ea nu ar fi respectat condițiile impuse la începutul acestui an de Curtea de Apel Chișinău.

  • Să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță;
  • să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și
  • să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție”, au informat reprezentanții structurilor de drept.

A doua zi, învinuita a cerut amânarea ședinței de judecată, invocând plecarea în Israel, lucru care a trezit îngrijorarea acuzatorilor. 

,,Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală”, au menționat procurorii anticorupție.

Aureliu Colenco, avocatul reprezentantei partidului Șor, susține că aceasta a fost reținută ilegal.

,,În primul rând, în privința dumneaei nu a fost aleasă careva măsura preventivă și nu au fost interdicții privind părăsirea teritoriului Republicii Moldova. Până la momentul de față nici avocații, nici Marina Tauber nu au careva citații în instanța de judecată. Noi nu am știut când va fi ședința de judecată. Noi considerăm că este un abuz al puterii în privința Marinei Tauber în legătură cu faptul alegerilor din Găgăuzia”, a declarat apărătorul.

Vicepreședinta formațiunii proruse, reținută de ziua sa

Marina Tauber, care își sărbătorește în data de 1 mai ziua de naștere, a avut o transmisiune directă pe pagina sa de Facebook înainte de a intra în Aeroportul Internațional Chișinău, anticipând reținerea sa. 

,,Ei se tem atât de mult de Ilan Șor, de mine și de echipa noastră că vor să mă aresteze. A fost depus demersul din partea procurorilor ca să fie schimbată măsura în privința mea și eu foarte bine înțeleg din ce motiv se întâmplă tot asta pentru că sunt activă, pentru că nu sunt de acord cu ei, pentru că continui lupta pentru cetățenii noștri și pentru că continui critica în adresa lor”, a declarat Marina Tauber. 

Tot ea a vorbit despre motivele plecării sale în străinătate. 

,,Deplasarea aceasta era planificată demult pentru că am nevoie de o vizită medicală și nu cunoșteam că va fi ședință de judecată în prezența mea, așa cum v-am zis deja, în legătură cu schimbarea măsurii. Desigur, eu plec pe câteva zile și revin joi dimineața, am și biletul retur”, a punctat Tauber. 

Cercetată penal și activă în politică

Marina Tauber figurează în două dosare penale deschise pentru acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii. Ea pledează nevinovat. 

Între timp, este activă în politică și a participat la protestele antiguvernamentale organizate sub pretextul situației interne. Liderii de la Chișinău, însă au atenționat că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza Republica Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite