Luminița Odobescu dă asigurări că România va oferi sprijin Rep. Moldova în procesul de integrare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a dat asigurări că România va oferi sprijin în acest sens, inclusiv expertiza și experiența proprie Rep. Moldova în pregătirea cadrului de negociere, în timpul unei întrevederi la București cu omologul său moldovean, Mihai Popșoi.

Cei doi diplomați au avut o întrevedere la București. FOTO: Facebook
Cei doi diplomați au avut o întrevedere la București. FOTO: Facebook

,,L-am asigurat pe domnul ministru că România continuă să-și intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor acesteia. Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în același ritm susținut în toate formatele de lucru de la Bruxelles și în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei: importanța intensificării sprijinului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat șefa diplomației române. 

Luminița Odobescu a menționat că obiectivul comun al Chișinăului și al Bucureștiului, în prezent, este startul cât mai curând al negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

,,Pentru atingerea acestui obiectiv de etapă sprijinim autoritățile de la Chișinău în consolidarea capacităților instituționale, în procesul de screening și în pregătirea cadrului de negociere care vor reprezintă fundamentele procesului de negociere în sine. Avem un program de transfer de expertiză în derulare bazat pe experiență României în procesul de integrare europeană, desfășurăm consultări constante pe calendarul de aderare, pe etapele tehnice de parcurs și pe identificarea celor mai bune modalități de realizare a reformelor, toate acestea sunt subsumate obiectivului general de avansare rapidă, predictibilă și solidă a parcursului european al Republicii Moldova”, a mai afirmat Luminița Odobescu.   

,,Sprijinul României apreciat de toții cetățenii”

Iar șeful diplomației Republicii Moldova a declarat că ,,sprijinul României este recunoscut și apreciat de toți cetățenii Republicii Moldova - fie că vorbim despre grădinițele construite sau renovate de România sau despre podurile care leagă malurile noastre de-a lungul Prutului, de proiectele de interconexiuni energetice, transport sau asistență în domeniul sănătății, educației, culturii, etc”, susținând că ,,astăzi, ca niciodată, relațiile noastre sunt mai apropiate și mai pline de substanță”. 

În cadrul întrevederii, cei doi diplomați au mai discutat despre situația regională de securitate, dar și sprijinul acordat Ucrainei, în contextul războiului declanșat de Rusia.

,,Am convenit să menținem intensitatea contactelor noastre diplomatice prin organizarea în viitorul apropiat a unei noi runde de consultări politice pe linia Ministerelor Afacerilor Externe. Coordonăm eforturile de organizare la Chișinău a unei reuniuni trilaterale Republica Moldova - România – Ucraina, care ne va permite să abordăm în comun provocările regionale și să identificăm soluții comune pe termen mediu și lung”, a conchis Mihai Popșoi.

În perioada 23-24 mai, șeful diplomației Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a intreprins o vizită la București, unde împreună cu omologul său român, Luminița Odobescu, a participat la Black Sea and Balkans Security Forum. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite