Licențele a șase posturi TV controlate de Plahotniuc și Șor, suspendate pentru că ar dezinforma la comanda Rusiei UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licențele posturilor Orizont, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, controlate de afaceriștii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, au fost suspendate la propunerea Serviciului de Securitate, pentru că televiziunile ar dezinforma la comanda Kremlinului, inclusiv pentru influențarea alegerilor locale din noiembrie.

Șeful SIS a cerut suspendarea licenței celor șase posturi tv. Foto: Arhivă
Șeful SIS a cerut suspendarea licenței celor șase posturi tv. Foto: Arhivă

UPDATE: Politicianul fugar Ilan Șor a venit cu o reacție în urma suspendării pe perioada stării de urgență a licenței posturilor TV, amenințând cu dosare penale și cu pușcăria reprezentanții guvernării. 

,,Faptul că Sandu, Gavriliță, Recean, Grosu, Mustățea vor ajunge la închisoare e o certitudine. Și, din câte vă dați seama, nimeni nu-i va lăsa să scape. Iar toți cei care le execută deciziile ilegale, vor avea de a face cu dosare penale - și acest lucru, de asemenea, reprezintă o certitudine. Înainte de a vă pune semnătura sub deciziile ilegale ale acestor demnitari de carton, vă recomand să reflectați adânc. Probabil, asta vă va ajuta la reducerea pedepsei pentru infracțiunile comise deja”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Și canalele TV care nu mai pot difuza, începând de astăzi, au reacționat în cazul deciziei CSE, calificând-o ,,abuzivă și ilegală”, iar acuzațiile autorităților drept „falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală”.

Știrea inițială

Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) la propunerea șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Directorului serviciului de informații a anunțat și blocarea a 31 de site-uri, între care 21 coordonate de Rusia. 

Deținem informații operative, dar și probe că Federația Rusă influențează alegerile din 5 noiembrie, subminează procesul democratic din țara noastră, prin câteva metode, cum ar fi: cumpărarea de voturi și candidați, dar și campanii de dezinformare prin intermediul anumitor posturi tv și site-uri. Am propus CSE sistarea a șase posturi tv: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. În baza informațiilor obținute de SIS, acestea reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, a declarat Alexandru Musteața, afirmând că aceste canale desfășoară campanii de dezinformare în interesul persoanelor incluse în listele de sancțiuni internaționale.

Cei doi politicieni moldoveni care sunt fugari de aproape patru ani, Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, la care autoritățile fac referire, colaborează pe plan mediatic și ar finanța activitatea posturilor TV din bani negri.

Au fost fixate acțiuni concertate între gruparea criminală Șor și holdingul mediatic gestionat de gruparea Plahotniuc. Astfel, pe parcursul ultimelor luni au fost fixate acțiuni constante de fortificare financiară în special pe durata campaniei electorale a posturilor de televiziune Prime și Publika Tv și Canal 2 și Canal 3. Avem indicatori privind finanțarea tenebră a posturilor. Informațiile operative colectate în ultimele șase luni au conturat perspective de revitalizare a activului mediatic gestionat de Vladimir Plahotniuc cu indicatori pertinenți de cooperare în tandem cu Ilan Șor. Urmau să opereze cu resurse financiare provenite din scheme tenebre, inclusiv cu utilizarea cartelelor Pyypl, dar și în baza unor parteneriate de colaborare cu persoane incluse în lista de sancțiuni internaționale”, a mai spus șeful SIS.

La scurt timp, premierul moldovean, Dorin Recean, a anunțat că CSE a dat curs acestei solicitări, subliniind că țara sa este zilnic atacată hibrid de Rusia, iar aceste posturi subordonate celor doi fugari acționează în sensul dat.

,,În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic. Astăzi, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine. Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a scris prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.

Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova în deceniul 2010-2020. Poreclit „Păpușarul”, Plahotniuc a fost acuzat de trafic de influență asupra întregii clase politice de la Chișinău. Acesta figurează în mai multe dosare penale, fiind fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a plecat de la guvernare.

Și Ilan Șor, care deține inclusiv cetățenia israeliană, a fugit în 2019 din țara sa din cauza problemelor cu justiția, iar în luna aprilie a acestui an a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară”.

Între timp, se ascunde în Israel și este activ în politică, recunoscând că a oferit bani participanților protestelor antiguvernamentale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite