Josep Borrell, despre situaţia din Transnistria: Este în detrimentul securităţii şi stabilităţii R. Moldova

0
0
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell a declarat că incidentele semnalate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova care au avut loc în ultimele zile sunt în detrimentul securităţii şi stabilităţii Republicii Moldova. Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situaţiei.

„Salutăm cu tărie reacţiile reţinute din partea autorităţilor Republicii Moldova, care ajută la menţinerea calmului în ţară. UE este solidară cu Republica Moldova şi îşi reiterează sprijinul ferm faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional şi cu un statut special pentru regiunea transnistreană”, a afirmat Borrell.

Oficialul european a menţionat că în scopul sprijinirii Republicii Moldova în abordarea impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, UE oferă un ajutor cuprinzător pentru a face faţă provocărilor imediate ale fluxului de refugiaţi şi şi-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru a întări rezilienţa generală a Moldovei.

Marţi, 26 aprilie, s-au produs noi explozii în oraşul Grigoriopol din regiunea transnistreană. Două antene de telecomunicaţii au fost afectate, anunţă aşa-zisul departament de Interne de la Tiraspol, citat de Unimedia.info.

În seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul aşa-zisului Minister de Securitate (MGB) de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii. O explozie s-a produs şi asupra unei unităţi militare din satul Parcani.

Autorităţile neconstituţionale din Transnistria au instituit cod roşu de pericol terorist, după ce în stânga Nistrului au fost înregistrate explozii în trei regiuni - Tiraspol, Grigoriopol şi Parcani.

Maia Sandu a spus că anumite forţe „pro-război” din Transnistria sunt interesate în destabilizarea situaţiei. 

Maia Sandu a confirmat că s-au produs explozii şi pe Aerodromul din Tiraspol, precizând că nu sunt cunoscute sursele exploziei.

Ministerul Apărării al Ucrainei susţine că explozia în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, aşa-zisul MGB este „o acţiune provocatoare organizată de serviciile speciale ruseşti”, transmite TV8.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite