Bloomberg: Extrădarea lui Ilan Șor, avertismentul Israelului pentru Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extrădarea în Republica Moldova a oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat penal în dosarul ,,Fraudei Bancare” și care se ascunde de justiție în Israel, ar trimite un puternic semnal la Kremlim, se arată într-un editorial făcut public marți în publicația de renume Bloomberg.

 Ilan Sor, condamnat în Republica Moldova, se ascunde în Israel
Ilan Sor, condamnat în Republica Moldova, se ascunde în Israel

În editorialul semnat de analistul Marc Champion scrie că dacă Israelul dorește să avertizeze Moscova că sprijinul său pentru Hamas are consecințe, statul deține acest instrument. Este vorba de extrădarea lui Ilan Șor, om de afaceri și politician care a fugit în 2019 din Republica Moldova, iar în primăvara acestui an a fost condamnat la 15 ani de pușcărie de magistrații Curții de Apel Chișinău, fiind acuzat de implicare în frauda bancară. Între timp, el colaborând cu Rusia pentru a da jos Guvernul proeuropean de la Chișinău.

Specialistul mai notează că Republica Moldova, un mic stat ex-sovietic situat între România membră a Uniunii Europene și Ucraina, care găzduiește regiunea separatistă Transnistria, este în sfera de influență pe care Putin, vrând să o restabilească, a început războiul din Ucraina. Dar răsturnarea Executivului de la Chișinău a fost un obiectiv secundar al planurilor Kremlinului, când a invadat în februarie anul trecut Ucraina. Frustrată pe câmpul de luptă înainte de a putea ajunge la granița cu Republica Moldova și înfuriată de decizia președintei Maia Sandu privind solicitarea aderării țării la UE, Rusia a întrerupt sursele de gaze naturale și energie către țară, acțiunile cauzând trecerea bruscă la energie mai costisitoare și o prăbușire a creșterii economice a statului afectat considerabil deja de pandemie.

De la distanță, Ilan Șor a încercat să profite de situația economică, finanțând protestele antiguvernamentale, răspândind dezinformarea prin intermediul surselor sale de mass-media și promițând revenirea la energia ieftină odată cu dispariția ,,regimului” Sandu. Mai mult, a fost pusă la cale, chiar o lovitură de stat susținută de Rusia.

Ilan Șor s-a născut în Israel, dar în copilărie s-a mutat împreună cu părinții săi în Republica Moldova. Acesta și-a urmat tatăl care a fost om de afaceri, dar și a intrat în domeniul bancar, a pus mâna pe franciza duty-free, pe principalul aeroport, iar după ce a ajuns fie suspectat de fraudă, s-a implicat în politică. El a ajuns să fie favoritul Moscovei, iar liderii formațiunii Șor au fost primiți călduros la Moscova, după ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a pierdut din popularitate. De cealaltă parte, Ilan Șor neagă că are sprijinul Kremlinului.

La alegerile locale din data de 5 noiembrie, Partidul Acțiune și Solidaritate, formațiunea de guvernământ, a pierdut în orașe și a avut un rezultat mai bun în sate, dar că să-l înregistreze Guvernul Recean a recurs la mai multe acțiuni, precum închiderea mai multor site-uri proruse, a suspendat licențele posturilor TV deținute sau afiliate lui Ilan Șor. Iar în ultimul moment, a anulat înregistrarea candidaților Șansă, partid controlat de Ilan Șor.

Nici unei democrații nu-i place să ia astfel de măsuri, dar nici nu putem permite Rusiei să ne amenințe securitatea”, a spus președinta Maia Sandu cu referire la aceste decizii, potrivit aceluiași editorial publicat de Bloomberg.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite