Igor Munteanu: Asemenea dezastru pe continentul european n-a existat de la Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardamentele armatei ruse în Ucraina
Bombardamentele armatei ruse în Ucraina

În Ucraina are loc cel mai mare dezastru de pe continentul european de la cel de-al doilea război mondial. O spune expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, potrivit căruia războiul din Ucraina are loc întrucât Kremlinul a simţit o lipsă de unitate în relaţiile dintre forţele occidentale, notează IPN.

 Potrivit lui, dacă sancţiunile comunităţii internaţionale, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, ar fi fost mult mai dure, ar fi reuşit să stopeze ambiţiile expansioniste ale Moscovei. În acelaşi timp, unii primari din Republica Moldova spun că decizia Republicii Moldova de a urma gestul Ucrainei şi Georgiei şi de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană reprezintă un pas care va asigura, pe viitor, securitate şi dezvoltare economică Republicii Moldova

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu spune că sancţiunile dure ale comunităţii internaţionale aplicate Rusiei au menirea de a stopa invazia militară din Ucraina, însă aplicarea lor trebuia să aibă loc încă din anul 2014. Dacă Occidentul ar fi sancţionat dur anexarea peninsulei Crimeea, ar fi descurajat pretenţiile teritoriale ale lui Vladimir Putin.

„Federaţia Rusă a simţit slăbiciuni şi exploatează aceste slăbiciuni. Atunci când oficiali occidentali au spus că niciun bocanc al soldaţilor noştri nu va intra în Ucraina, asta a fost simţită ca o slăbiciune. Şi atunci când a preluat Crimeea şi n-au urmat decât sancţiuni economice care n-au fost atât de importante pentru economia şi societatea Federaţiei Ruse, ruşii au simţit că mai departe de asta Occidentul nu va susţine statul ucrainean. Noi plătim acum pentru nişte erori. Ultima politică de sancţiuni internaţionale reprezintă un pachet foarte serios, aproape demolator pentru economia rusă. Iar oamenii trebuie să înţeleagă că aceste sancţiuni nu sunt aplicate ca viaţa ruşilor să devină mai proastă, ci pentru a opri maşinăria militară, care în aceste momente distruge vieţile şi oraşele din Ucraina. Asemenea dezastru pe continentul european n-a mai existat de la al doilea război mondial”, a spus expertul IDIS Viitorul în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

În contextul situaţiei tensionate din Ucraina, autorităţile de la Kiev, Chişinău şi Tbilisi au expediat Uniunii Europene cererile prin care şi-au exprimat dorinţa de a obţine statutul de ţări candidate la aderare. Aleşii locali din Republica Moldova spun că încă la ultimele alegeri prezidenţiale şi parlamentare, cetăţenii Republicii Moldova au dat un vot ferm eurointegării, iar guvernanţii au ţinut cont de acest deziderat al oamenilor.

„Avem aspiraţii europene, de aceea este un pas mult aşteptat de către cetăţeni. Cetăţenii vor să trăiască într-o lume civilizată şi important ca acest mesaj să devină clar pentru toţi. Mesajele transmise de unii reprezentanţi politici din părticele de opoziţie, vin să destabilizeze situaţia în localităţile noastre. Acest pas trebuia să se facă mai devreme. Noi, primarii avem misiunea nu doar de a reabilita infrastructură, ci şi de a aduce civilizaţie în localităţi. Şi acest mesaj a fost adresat din partea primarilor localităţilor”, a mai spus primarul oraşului Străşeni, Valentina Casian.

Ieri, Ambasadorul Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, a prezentat ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentant permanent al Franţei pe lângă UE, cererea ţării noastre de aderare la Uniunea Europeană. Franţa deţine, în prezent, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite