Cinci companii de asigurări din Moldova, amendate cu 1,4 milioane de lei de Consiliul Concurenţei

0
0
Compania Grawe Carat face parte din grupul austriac Grawe
Compania Grawe Carat face parte din grupul austriac Grawe

Consiliul Concurenţei a constatat că firmele Asito, Moldasig, Donaris Group, Klassika Asigurări şi Victoria Asigurări au pus în pericol credibilitatea companiei Grawe Carat Asigurări, prin excluderea acesteia de pe piaţa asigurării obligatorii de răspunderea civilă auto externă (Carte Verde) în baza unor afirmaţii false, aprobate de Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule în septembrie 2013.

Potrivit Consiliului Concurenţei, cele cinci companii au încălcat articolul 15 litera b din Legea concurenţei: răspândirea de către o întreprindere a unor afirmaţii false despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, afirmaţii ce dăunează activităţii concurentului.

Pentru această încălcare, companiile de asigurări Asito, Moldasig, Donaris Group, Klassika Asigurări şi Victoria Asigurări vor plăti amenzi în valoare totală de 1,4 milioane de lei, un record pe piaţă. În acelaşi timp, Grawe Carat Asigurări a estimat pierderile sale de pe urma înţelegerilor dintre cele cinci firme la circa 19,5 milioane de lei.

Pe 27 septembrie 2013, companiei Grawe Carat Asigurări i-a fost retrasă autorizaţia de eliberare a certificatelor Carte Verde. Pe 28 ianuarie 2014, Curtea de Apel Chişinău a decis că firma urma să fie restabilită în calitate de membru cu drepturi depline în cadrul sistemului internaţional Carte Verde, dar hotărârea instanţei nu a fost executată.

În iunie 2014, premierul Iurie Leancă a cerut Consiliului Concurenţei să analizeze situaţia de pe piaţa asigurărilor din Moldova pentru a stabili dacă există sau nu înţelegeri de cartel la eliberarea certificatelor Carte Verde.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite