Trei comandanți ai Jihadului Islamic, uciși de lovituri israeliene în Fâșia Gaza

0
Publicat:

Cel puțin 13 palestinieni, inclusiv trei comandanți ai grupului militant Jihadul Islamic, au fost uciși în lovituri aeriene israeliene în Fâșia Gaza, notează BBC. 

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Un oficial palestinian din domeniul sănătății a declarat că șase femei și patru copii se numără printre morți. Alte 20 de persoane au fost rănite.

Israelul a declarat că a lansat o operațiune care viza militanții care reprezentau o amenințare iminentă pentru cetățenii săi.

Jihadul Islamic a promis răzbunare și se așteaptă ca militanții din Gaza să răspundă cu tiruri de rachete asupra Israelului.

Corespondenții spun că un factor semnificativ va fi măsura în care Hamas, care controlează Fâșia, se va alătura.

Se spune că oficialii israelieni se pregătesc pentru zile de luptă.

Jihadul Islamic este cel mai mare grup militant din Gaza, alături de Hamas. A fost responsabilă pentru multe dintre atacurile cu rachete lansate de Israel în ultimii ani și a jurat să distrugă Israelul.

Săptămâna trecută a avut loc o acutizare serioasă, când Jihadul Islamic și alte grupuri au lansat mai multe rachete asupra Israelului timp de două zile, după moartea într-o închisoare israeliană a unui palestinian care făcea greva foamei. Ca răspuns, armata israeliană a efectuat atacuri aeriene.

Cele mai recente lovituri au avut loc în primele ore ale dimineții de marți, când 40 de avioane de război și elicoptere israeliene au atacat mai multe zone din Gaza, lovind case și provocând panică în rândul locuitorilor.

Imaginile au arătat cel puțin două apartamente cu fațadele smulse și altele deteriorate.

Militarii Jihadului Islamic, Brigăzile al-Quds, a declarat că trei dintre comandanții săi au fost uciși, împreună cu familiile lor.

I-a identificat pe aceștia ca fiind Jihad Shaker al-Ghannam, secretarul Consiliului Militar al Brigăzilor al-Quds, Khalil Salah al-Bahtini, comandantul Regiunii de Nord și Tariq Muhammad Ezzedine, despre care a spus că era „unul dintre șefii acțiunilor militare” din Cisiordania ocupată.

În timp ce îi plângem pe liderii noștri martiri, împreună cu soțiile lor mujahedini și cu o parte dintre copiii lor, afirmăm că sângele martirilor ne va spori hotărârea”, au declarat Brigăzile al-Quds. „Nu ne vom părăsi pozițiile, iar rezistența va continua, cu voia lui Dumnezeu.”

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat: „Orice terorist care face rău cetățenilor israelieni va regreta acest lucru”.

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au declarat că Bahtini era ofițerul operațional superior al Jihadului Islamic din Gaza și că el a fost responsabil pentru tirurile de rachete din Gaza din ultima lună.

„El reprezenta o amenințare iminentă la adresa securității civililor israelieni”, a adăugat aceasta.

Acesta a adăugat că Ghannam era un membru de rang înalt al forței de rachete a Jihadului Islamic și că Ezzedine era responsabil de coordonarea cu agenții grupării din Cisiordania și de planificarea atacurilor împotriva civililor israelieni de acolo.

FDI a precizat că avioanele sale au lovit, de asemenea, 10 situri folosite pentru fabricarea de arme și șase instalații militare ale Jihadului Islamic.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite