Armata israeliană desfăşoară lovituri în Fâșia Gaza și în Liban, de unde au fost trase peste 30 de rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană a anunţat vineri înainte de zorii zilei că efectuează lovituri în Fâșia Gaza și în Liban, de unde au fost trase peste 30 de rachete în direcţia Israelului cu o zi înainte, transmite AFP.

Armata israeliană a bombardat Fâșia Gaza și Libanul FOTO Profimedia
Armata israeliană a bombardat Fâșia Gaza și Libanul FOTO Profimedia

Armata a declarat într-un scurt comunicat dat publicităţii la orele 04.07 (01.07 GMT) că "în prezent desfăşoară lovituri în Liban", fără alte detalii.

Explozii violente au fost auzite de corespondenţi ai agenţiei France Presse în regiunea Tir din sudul Libanului, scrie Agerpres.

Acesta este cel mai recent episod dintr-o creştere bruscă a tensiunii în Orientul Mijlociu începând de miercuri, după o relativă acalmie a conflictului israeliano-palestinian observată de la începutul Ramadanului pe 23 martie.

Au fost auzite explozii puternice în regiunea Tir din sudul Libanului. Un locuitor al taberei de refugiaţi palestinieni Rachidiye, de lângă Tir, Abu Ahmad, a declarat pentru AFP că "cel puţin două obuze au căzut în apropierea taberei". Un corespondent al AFP în această regiune a făcut cunoscut că un obuz a căzut pe acoperişul unei case dintr-o plantaţie din apropierea taberei, provocând pagube materiale.

În Fâşia Gaza, raidurile aeriene israeliene au început înainte de miezul nopţii.

Joi, prima zi de Pesach (Paştele ebraic), aproximativ 30 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel, rănind o persoană şi provocând pagube materiale, într-o escaladare pe frontul israeliano-libanez fără precedent din 2006.

Aceste tiruri a avut loc la o zi după intervenţia violentă a poliţiei israeliene, în plin Ramadan, în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc cel mai sfânt al islamului, pentru a disloca palestinienii care se baricadaseră acolo.

Armata israeliană a spus că este sigură că atacurile cu rachete nerevendicate din Liban au fost "palestiniene" şi, probabil, opera mişcărilor Hamas sau Jihadul Islamic.

"Riposta noastră (...) îi va face să plătească un preţ mare" pe duşmanii Israelului, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la finalul unei reuniuni a cabinetului de securitate.

"Apărarea israeliană este pregătită să facă faţă oricărei ameninţări, pe orice front", a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

În Fâşia Gaza, armata a efectuat în timpul nopţii mai multe raiduri aeriene, vizând tuneluri, o mitralieră grea şi ateliere de fabricare a armelor aparţinând Hamas, mişcare islamistă aflată la putere în acest microteritoriu din 2007, potrivit comunicatelor militare.

Ca răspuns, mai multe rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza, aparent interceptate de apărarea aeriană israeliană.

Armata israeliană afirmă că "nu va permite organizaţiei teroriste Hamas să opereze din Liban şi ţine statul libanez responsabil pentru orice tir îndreptat (spre Israel) de pe teritoriul său".

Nicio victimă nu a fost raportată imediat de nicio parte în urma ciocnirilor din cursul nopţii, mai scrie AFP.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite