Rusia și Iranul lucrează în coordonare cu Siria pentru alungarea forțelor americane din Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia și Iranul, ambele cu interese de securitate în Siria, par să-și fi crescut eforturile de a alunga forțele americane din țară, în coordonare cu guvernul sirian, spun experții, potrivit Insider. Aceste eforturi riscă să pună în pericol trupele americane, amenință interesele SUA în regiune și, totodată, interferează cu lupta condusă de SUA împotriva ISIS, o situație care îngrijorează Washingtonul. 

Dronele americane sunt hărțuite de avioanele rusești în Siria FOTO Captură
Dronele americane sunt hărțuite de avioanele rusești în Siria FOTO Captură

Trioul acționează individual și colectiv pentru a exercita presiuni asupra forțelor americane din Siria, potrivit unei analize publicate luna aceasta de Institutul pentru Studiul Războiului și susținută de American Enterprise Institute. Aceste acțiuni includ mobilizarea trupelor, schimbul de informații, hărțuirea avioanelor și operațiunile de dezinformare.

„Iranul, Rusia și regimul sirian au un interes comun în ceea ce privește plecarea forțelor americane din Siria”, au scris experții, adăugând că aceste țări „și-au aliniat acțiunile pentru a promova acest obiectiv”.

În timp ce strategia Iranului este veche, coordonarea dintre cele trei țări pentru a înlătura SUA a luat avânt la sfârșitul anului 2022, potrivit analizei ISW. De atunci, Rusia și Iranul și-au consolidat legăturile cu guvernul sirian, în timp ce acesta încearcă să își restabilească prezența diplomatică cu restul regiunii iar Moscova și Teheranul să își sporească influența.

„Oficialii militari americani au explicat că intensificarea agresiunii rusești împotriva forțelor americane din Siria este o compensație pentru scăderea capacităților rusești și un răspuns la sprijinul SUA pentru Ucraina. Schimbarea strategiei rusești în Siria a avut loc la sfârșitul anului trecut. Până atunci, Rusia limitase unele eforturi iraniene de expulzare a forțelor americane din Siria”, notează analiza ISW.

Coordonarea a devenit deosebit de transparentă în ultimele săptămâni. Atât Iranul, cât și Siria au direcționat miliții și soldați către linia de contact cu FDS, aliată a SUA, în timp ce Rusia și-a extins schimbul de informații cu Teheranul, potrivit analizei ISW.

Această mobilizare a eforturilor a dus deja la ciocniri între FDS și forțele loiale guvernului sirian, iar experții avertizează că acumularea de trupe ar putea declanșa în cele din urmă un conflict mai amplu care să implice SUA. La rândul lor, cele trei țări au susținut, fără dovezi, că SUA și FDS plănuiesc să atace teritoriul controlat de regim, ceea ce face parte dintr-o operațiuni informațională vizând răspândirea de zvonuri false despre presupusa agresiune a coaliției.

Pe fondul acestor evoluții problematice, avioanele de luptă rusești au hărțuit de mai multe ori dronele militare americane aflate în misiuni de combatere a terorismului pe parcursul lunii iulie, într-un caz chiar provocând defecțiuni. Oficialii americani au denunțat piloții Moscovei pentru că s-au angajat în manevre nesăbuite și neprofesioniste în timpul acestor angajamente. Totuși experții susțin că e posibil ca Kremlinul să fi organizat aceste incidente pentru a sprijini obiectivul Iranului de a alunga SUA din regiune.

Impactul asupra luptei împotriva terorismului

În condițiile în care Iranul, Rusia și Siria își direcționează o mare parte din eforturi pentru a complica viața SUA și a aliaților lor în Siria, au fost alocate mai puține resurse pentru ceea ce experții evaluează ca fiind „dovezi considerabile ale unei amenințări ISIS în creștere” în această țară.

„Iranul, Rusia și regimul sirian acordă o prioritate mai mică operațiunilor de combatere a ISIS, în timp ce mobilizează forțe în estul Siriei, ceea ce foarte probabil că oferă ISIS spațiul necesar pentru a-și crește capacitățile, a se odihni și a se reface pe termen lung”, se arată în analiza ISW.

Oficialii americani au acuzat deja Rusia că intervine în operațiunile antiteroriste. La începutul lunii iulie, un avion de vânătoare rus a efectuat 18 de manevre în apropierea dronelor americane MQ-9 Reaper pe parcursul a două ore. Un militar american a descris inițial angajamentul ca fiind o situație „nesigură”; acele drone au efectuat un atac în Siria care a ucis un lider ISIS doar câteva ore mai târziu.

După dezvăluirea atacului, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat reporterilor că SUA este foarte deschisă în ceea ce privește comunicarea misiunilor sale antiteroriste către ruși.

„Rușii știu acest lucru, știu exact unde operăm și, prin urmare, nu există nicio scuză pentru hărțuirea continuă de către forțele rusești a MQ-9-urilor noastre, după ani de operațiuni americane în zonă, menite să asigure înfrângerea durabilă a ISIS”, declara Singh la acea vreme. „Este aproape ca și cum rușii ar avea acum misiunea de a-i proteja pe liderii ISIS”, a adăugat ea.

Atât Rusia, cât și Iranul sunt aliați cu guvernul sirian brutal condus de președintele Bashar al-Assad. Moscova contribuie la susținerea războiului civil, în timp ce Teheranul sprijină mai multe miliții din această țară. SUA au aproximativ 900 de soldați în Siria, desfășurați în cadrul unei coaliții internaționale care colaborează cu Forțele Democratice Siriene (FDS) locale pentru misiuni contrateroriste împotriva ISIS.

Iranul încearcă de mult timp să alunge forțele americane din Siria și din Irakul vecin. Experții regionali au declarat anterior pentru Insider că această dorință s-a amplificat în 2020, după asasinarea lui Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) - o ramură de elită a armatei Teheranului care lucrează îndeaproape cu milițiile regionale.

În acest scop, milițiile susținute de Iran au antrenat forțele americane în schimburi de focuri, milițiile trăgând cu rachete și lansând drone asupra personalului american, iar SUA răspunzând cu lovituri aeriene. Cea mai recentă confruntare a avut loc la începutul acestui an, după ce o presupusă dronă iraniană a lovit o bază a coaliției din Siria, declanșând o ripostă americană puternică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite