Premierul japonez îndeamnă populaţia să susţină sinistraţii, după doi ani de la tsunami

0
0

Premierul japonez Shinzo Abe a îndemnat luni populaţia, într-un mesaj postat pe Internet, să susţină sinistraţii cutremurului urmat de un tsunami, la 11 martie 2011, afirmând că "atât timp cât primăvara nu va veni în nord-est, nu va veni (nici) în Japonia", relatează AFP.

După exact doi ani de la cutremurul urmat de un tsunami, în nord-estul arhipelagului, şi accidentul nuclear de la Centrala nucleară Fukushima Daiichi, reconstrucţia nu avansează în ritmul dorit de către victimele celei mai grave catastrofe care a afectat Japonia în perioada postbelică.

"De când am venit la putere, la sfârşitul anului trecut, m-am întâlnit şi am vorbit cu multe persoane din regiunea sinistrată. În locuinţe provizorii, am împărtăşit curajul şi durerea refugiaţilor", a declarat şeful Guvernului de dreapta.

El a vizitat de trei ori provinciile devastate, Miyagi, Iwate şi Fukushima, de când a fost ales, la 26 decembrie.

"Forţa tuturor este în continuare necesară în zona sinistrată", a subliniat premierul într-un mesaj video postat pe YouTube şi preluat, între altele, pe Twitter şi Facebook.

"Participaţi la acţiuni de voluntariat, faceţi donaţii, călătoriţi în zona sinistrată şi cumpăraţi produse din Tohoku (nord-est)", a insistat Shinzo Abe, apreciind că există "multe moduri de a ajuta sinistraţii".

"Vom accelera reconstrucţia", a promis el, transmiţând din nou condoleanţe rudelor celor aproximativ 19.000 de persoane ucise în ziua catastrofei, dar şi celor peste 2.000 de alte persoane care au murit din cauza bolii.

De la revenirea sa la conducerea ţării, după un prim mandat în perioada 2006-2007, Shinzo Abe a promis bugete importante pentru lucrări de reconstrucţie în nord-est, dar şi ajutoare locuitorilor şi întreprinzătorilor din regiune.

El urmează să susţină o conferinţă de presă ulterior, luni, după o ceremonie naţională de reculegere prevăzută în capitală după prânz.

La ora seismului, ora locală 11.46 (7,46, ora României), la nivelul întregii ţări va fi ţinut un moment de reculegere.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri