Parlamentul turc elimină produsele Coca Cola şi Nestle din meniul său. Care este motivul acestei decizii

0
Publicat:

Parlamentul turc a retras marţi produsele Coca Cola şi Nestle din restaurantele sale din cauza presupusului lor sprijin pentru Israel pe fondul conflictului din Gaza, arată un comunicat al forului legislativ de la Ankara, dar și o sursă care a menţionat numele celor două companii, anunță Reuters.

Coca-Cola, eliminată din meniul parlamentarilor turci FOTO Shutterstock
Coca-Cola, eliminată din meniul parlamentarilor turci FOTO Shutterstock

De altfel, legislativul de la Ankara şi mai multe municipalităţi din întreaga ţară au făcut apel la boicotarea produselor acelor companii despre care consideră că sprijină bombardamentele Israelului asupra Fâşiei Gaza, notează dpa, citată de Agerpres.

Cele două companii nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters. "S-a decis ca produsele companiilor care susţin Israelul să nu fie vândute în restaurantele, cafenelele şi ceainăriile din campusul parlamentului", se arată în comunicat, care precizează că decizia a fost luată de preşedintele legislativului, Numan Kurtulmus, dar fără a nominaliza vreo companie.

Astfel, la cafenelele, restaurantele şi ceainăriile parlamentului turc, produsele companiilor "care îşi declară în mod deschis sprijinul pentru crimele de război ale Israelului" nu mai sunt permise, precizează legislativul turc pe site-ul său internet marţi.

Singurele mărci eliminate

O sursă parlamentară a declarat pentru Reuters că băuturile Coca-Cola şi cafeaua instant Nestle au fost singurele mărci eliminate din meniu. Decizia a fost luată ca răspuns la solicitarea publicului, potrivit sursei citate. "Biroul preşedintelui parlamentului nu a rămas indiferent la protestele publice şi a decis să elimine produsele acestor companii din meniul cafenelelor şi restaurantelor din parlament", a declarat sursa menţionată.

Ambele companii au fost menţionate în postări pe reţelele de socializare în ultimele zile de către activişti turci care au cerut boicotarea produselor israeliene şi a companiilor occidentale pe care le consideră că sprijină Israelul. Peste 20 din cele 81 de provincii din Turcia au lansat un apel separat la boicotarea produselor israeliene, a relatat agenţia de presă turcă Anadolu. Mai multe universităţi din Turcia s-au alăturat, de asemenea, boicotului, potrivit Anadolu.

Manifestații împotriva bombardamentelor israeliene

Guvernul turc a criticat virulent bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, precum şi sprijinul occidental pentru Israel.

Israelul bombardează Fâşia Gaza după atacul de o brutalitate fără precedent comis de combatanţi ai grupării islamiste Hamas în comunităţi din sudul Israelului în urmă cu o lună în urmă, când au fost ucise 1.400 de persoane, iar alte cel puţin 240 au fost luate ostatice. Responsabilii Hamas din domeniul sănătăţii din Gaza susţin că peste 10.000 de palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene, inclusiv aproximativ 4.100 de copii, un bilanţ consemnat ca atare de agenţiile de presă, întrucât este imposibil de verificat veridicitatea cifrelor din surse independente.

Sute de mii de turci au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de operaţiunile israeliene în Gaza în ultima lună, manifestându-şi de asemenea dezaprobarea pe reţelele de socializare, mai notează Reuters.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite