La o lună după atacul sângeros din 7 octombrie, Israelul se reculege în tăcere şi lacrimi în memoria victimelor

0
Publicat:

La 30 de zile după atacul fără precedent din 7 octombrie care a traumatizat întreaga ţară, ceremonii de comemorare a celor 1.400 de persoane ucise de gruparea islamistă Hamas au fost organizate marţi în marile oraşe din Israel, inclusiv la Tel Aviv şi Ierusalim, informează AFP şi postul de televiziune israelian i24news, citate de Agerpres.

Fotografii ale persoanelor răpite, pe zidurile Orașului Vechi Ierusalim. FOTO Ambasada Israelului
Fotografii ale persoanelor răpite, pe zidurile Orașului Vechi Ierusalim. FOTO Ambasada Israelului

Un minut de reculegere a fost păstrat în toată ţara la ora locală 11:00, 

Peste 1.000 de oameni, în principal studenţi şi profesori, au păstrat împreună un minut de tăcere pe esplanada Universităţii Ebraice din Ierusalim, apoi s-au rugat şi au interpretat imnul naţional.

„Va exista o renaştere"

Familiile îndoliate i-au invitat pe toţi cetăţenii „indiferent de religie, rasă, sex sau opinie" să se asocieze acestei zile de doliu „şi să plângă împreună ca o mare familie".

„Atrocităţile au lăsat o cicatrice teribilă, traume nu doar la nivel personal, ci şi la nivel naţional. Dar există speranţă, va exista o renaştere", a declarat Asher Cohen, preşedintele Universităţii Ebraice, care a pierdut mai mulţi absolvenţi în atacul sângeros din 7 octombrie. 

Mărturiile s-au succedat una după alta la microfon, întrerupte de lacrimi. Un profesor a prezentat fotografia fiului său şi a prietenei lui, ambii ucişi de comandourile Hamas.

„Ei credeau în pace", a spus profesorul.

Drapelele au fost coborâte în bernă. Unităţile de învăţământ şi-au consacrat ziua activităţilor şi discuţiilor pe tema evenimentelor de acum o lună. Rude ale familiilor îndoliate au luat cuvântul la diferitele evenimente organizate cu acest prilej.

În iudaism, sfârşitul perioadei de 30 de zile după un deces marchează o etapă importantă în perioada de doliu , notează AFP.

1.400 de lumânări au fost aprinse la Zidul Plângerii

Luni seara, 1.400 de lumânări au fost aprinse la Zidul Plângerii din Oraşul Vechi din Ierusalim. Preşedintele Itzhak Herzog însuşi a cerut israelienilor să aprindă lumânări în casele lor în memoria victimelor.

Peste 1.400 de persoane şi-au pierdut viaţa din 7 octombrie, în majoritate civili care au fost ucişi chiar în ziua atacului sângeros al grupării islamiste palestiniene în sudul Israelului, lângă Fâşia Gaza, potrivit autorităţilor israeliene.

În Israel sunt organizate marţi şi alte evenimente pentru a marca cele 30 de zile de captivitate a celor peste 200 de ostatici şi a cere eliberarea lor.

„În fiecare zi, şansa de a-i revedea în viaţă scade”

O studentă la medicină în vârstă de 28 de ani - Shay Dickmann - a venit la o ceremonie să vorbească despre vărul ei, luat ostatic în Kibbutzul Beeri, situat la mai puţin de 5 kilometri de teritoriul palestinian.

„Sunt 241 de oameni nevinovaţi răpiţi de Hamas. Ei sunt în viaţă, din câte ştim. În fiecare zi, şansa de a-i revedea în viaţă scade. Trebuie să-i aducem înapoi acum", a spus ea.

O ceremonie sobră a avut loc și la Academia de Arte şi Design Bezalel.

„Nu cred că există o singură persoană care să nu fie afectată de aceste atacuri oribile. Toată lumea cunoaşte pe cineva care a fost rănit, ucis sau afectat", a spus Sharon Balaban, o profesoară de la Academia de Arte şi Design Bezalel, undeau fost aprinse lumânări. 

Ceremonii au fost planificate pe parcursul zilei la Tel Aviv, Ierusalim şi în alte părţi ale ţării.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis că va „distruge" Hamas, aflat la conducere în Fâşia Gaza, ca răspuns la atacul din 7 octombrie.

De o lună, armata israeliană bombardează Fâşia Gaza, unde peste 10.000 de persoane, între care peste 4.000 de copii, au fost ucise, conform bilanţului dat publicităţii de Hamas şi care nu poate fi verificat din surse independente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite