„New York Times“: China a mutilat operaţiuni ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA
Foto: EPA

Autorităţile de la Beijing au distrus în mod sistematic operaţiunile de spionaj ale CIA în China începând din anul 2010, ucigând sau încarcerând în numai doi ani aproximativ 20 de informatori ai agenţiei americane de spionaj, relatează cotidianul „The New York Times“.

Mai mult, scrie sursa citată, aceste acţiuni au mutilat în anii care au urmat operaţiunile de strângere de informaţii derulate în China de Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite. 

Potrivit unor oficiali americani care au ţinut să-şi păstreze anonimatul, această breşă din domeniul spionajului a fost una dintre cele mai grave într-un interval de decenii. 

Nu este însă nici acum clar dacă o cârtiţă i-a ajutat pe chinezi să-i identifice pe informatori sau dacă numele acestora au fost obţinute în urma unui atac cibernetic asupra CIA.

Oficialii americani citaţi au afirmat că un informator a fost împuşcat mortal chiar în curtea unei clădiri guvernamentale, pentru a transmite celorlalţi un mesaj. 

CIA a refuzat să comenteze acest subiect, notează BBC, însă patru foşti oficiali ai agenţiei au declarat pentru cotidianul american că sursele din birocraţia guvernamentală chineză au început să nu mai livreze informaţii în 2010, iar un an mai târziu informatorii au început să dispară pe rând.

CIA şi FBI au făcut front comun pentru a investiga aceste evenimente, o anchetă care s-a concentrat pe un fost agent CIA. Totuşi, nu au fost strânse suficiente dovezi pentru a-l aresta, iar acesta trăieşte acum într-o altă ţară din Asia.

În 2012, un oficial din Ministerul chinez pentru Securitate a fost arestat sub suspiciunea că spiona pentru Statele Unite. Atunci, autorităţile chineze au susţinut că fostul oficial a fost ademenit de către CIA. Dar în acea perioadă nu au mai fost aduse în atenţia publică evenimente similare.

„Unul dintre lucrurile cu adevărat tulburătoare este că nu ştim încă ce s-a întâmplat“, a declarat pentru BBC jurnalistul Matt Apuzzo de la „The New York Times“, care s-a ocupat de acest subiect. 

Dispariţia unui număr atât de ridicat de spioni a deteriorat reţeaua de colectare a informaţiilor şi a îngreunat anumite operaţiuni ale agenţiei americane timp de câţiva ani. 

Totuşi, începând din 2013, autorităţile chineze au părut să nu mai aibă aceeaşi capacitate de a identifica spioni ai Statelor Unite, iar CIA a început să-şi reconstruiască reţeaua de informatori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite