Josep Borrell: „Este absolut necesar ca Libanul să nu fie atras într-un conflict regional. Nimeni nu va câștiga“

0
Publicat:

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat sâmbătă că Libanul nu trebuie să fie "atras într-un conflict regional".

Josep Borrell FOTO EPA EFE
Josep Borrell FOTO EPA EFE

"Este imperativ de evitat o escaladare regională în Orientul Mijlociu, este absolut necesar să se evite ca Libanul să fie atras într-un conflict regional", a declarat Borrell într-o conferinţă de presă la Beirut cu omologul său libanez Abdallah Bou Habib. "De asemenea, transmit acest mesaj Israelului: nimeni nu va câştiga de pe urma unui conflict regional", a adăugat el.

"Chiar şi războiul are reguli", a afirmat Borrell, cerând Israelului să opteze pentru alte metode pentru a elimina gruparea islamistă palestiniană Hamas care să nu implice moartea "atâtor oameni nevinovaţi", potrivit EFE.

"Aşa cum am spus de multe ori, o oroare nu justifică o alta", a declarat diplomatul spaniol în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

"Israelul a declarat un război pentru a eradica Hamas, trebuie să existe o altă formă de a eradica Hamas care să nu implice moartea atâtor oameni nevinovaţi", a insistat şeful diplomaţiei europene.

Borrell se află într-o vizită oficială în Liban, în mijlocul unui nou vârf de tensiune între gruparea şiită libaneză Hezbollah şi Israel, după ce marţi un atac cu dronă atribuit statului israelian l-a ucis pe nr.2 al Hamas, Saleh al Arouri, la o periferie a Beirutului.

"Nimeni nu va avea de câştigat de pe urma unui conflict regional, sunt aici pentru a studia situaţia şi a contribui la o ieşire din criză (...) Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise pentru a trimite un semnal că războiul nu este singura opţiune, ci cea mai rea opţiune", a spus Borrell în discursul său.

În cadrul acestor eforturi, şeful diplomaţiei europene s-a întâlnit sâmbătă dimineaţă cu şeful misiunii ONU de menţinere a păcii în Liban (UNIFIL), generalul spaniol Aroldo Lazaro, cu premierul libanez, Najib Mikati, iar apoi şi cu ministrul libanez de externe, iar mâine îşi va continua misiunea în Arabia Saudită.

Între timp, facţiunea islamistă sunnită libaneză Jama'a Islamiya a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, că a tras două salve de rachete spre Kiryat Shmona, în nordul Israelului, potrivit Reuters, conform Agerpres.

Atacul are loc după ce gruparea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a declarat anterior că a lansat cel puţin 62 de rachete spre Israel sâmbătă dimineaţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite