Hezbollah anunţă că a lansat zeci de rachete împotriva unei baze militare din nordul Israelului

0
Publicat:

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a anunţat că a lansat sâmbătă zeci de rachete împotriva unei baze militare din nordul Israelului, prezentând acest atac drept primul răspuns la uciderea numărului doi al Hamas într-o lovitură israeliană la periferia sudică a Beirutului, relatează AFP şi Reuters.

Mișcarea șiită Hezbollah a lansat rachete în nordul Israelului FOTO Profimedia
Mișcarea șiită Hezbollah a lansat rachete în nordul Israelului FOTO Profimedia

"Ca parte a răspunsului iniţial la asasinarea marelui lider Saleh al-Arouri (...), rezistenţa islamică (Hezbollah) a vizat baza (militară) Meron cu 62 de rachete de diferite tipuri", a declarat mişcarea pro-iraniană într-un comunicat, relatează Agerpres.

Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară într-un atac aerian israelian în suburbiile capitalei libaneze Beirut. Saleh al-Arouri a fost ucis împreună cu gărzile sale de corp în atacul efectuat cu o dronă care a ţintit biroul Hamas de la periferia sudică a Beirutului.  

Ministrul Apărării Yoav Gallant: Planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului

Ministrul Apărării Yoav Gallant a prezentat joi planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza, cu o nouă abordare, mai direcţionată în secţiunea de nord a enclavei şi continuarea urmăririi liderilor Hamas în sud, informează Reuters.

Anunţul a fost făcut în timp ce Israelul continuă să îşi reducă forţele în Fâşia Gaza pentru a permite miilor de rezervişti să se întoarcă la locurile de muncă după presiuni internaţionale crescânde pentru a trece la operaţiuni de luptă mai puţin intense. "În regiunea de nord a Fâşiei Gaza vom trece la o nouă abordare a luptei în conformitate cu realizările militare de pe teren", a afirmat biroul lui Gallant într-o declaraţie ce evidenţiază principiile directoare care reflectă viziunea lui Gallant pentru următoarele faze ale războiului.

El a spus că operaţiunile vor include raiduri, demolarea de tuneluri, lovituri aeriene şi terestre şi operaţiuni ale forţelor speciale. În sudul enclavei asediate, unde locuieşte acum cea mai mare parte a populaţiei de 2,3 milioanede locuitori din Fâşia Gaza, mulţi în corturi şi alte adăposturi temporare, operaţiunea va continua să încerce să elimine liderii Hamas şi să salveze ostaticii israelieni. "Va continua atât timp cât se consideră necesar", se spune în declaraţie.

După război, Gallant a spus că Hamas nu va mai controla Fâşia Gaza şi că Israelul îşi va rezerva libertatea operaţională de acţiune. Dar a adăugat că nu va exista prezenţă civilă israeliană şi că organismele palestiniene își vor asuma responsabiliatea pentru administrarea enclavei.

"Locuitorii Gazei sunt palestinieni, prin urmare organele palestiniene vor fi la conducere, cu condiţia să nu existe acţiuni ostile sau ameninţări împotriva statului Israel". Ofensiva Israelului a ucis peste 22.000 de palestinieni, a forţat majoritatea populaţiei să îşi părăsească locuinţele şi a redus la mormane de dărâmături mare parte din Gaza.  

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite