Iranul își dorește reluarea legăturilor diplomatice cu Egiptul după mai bine de 40 de ani

0
Publicat:

După mai bine de 40 de ani de relaţii tensionate, Iranul speră într-o reluare a legăturilor diplomatice cu rivalul său politic, Egiptul, notează dpa, conform Agerpres.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, poartă un turban negru
Președintele Iranului, Ebrahim Raisi. Foto: Wikipedia

"Până în prezent discuţiile au fost promiţătoare şi ambele ţări sunt pe drumul cel bun bună pentru a depăşi diferenţele dintre ele şi pentru a deschide în curând un nou capitol diplomatic", a declarat luni la Teheran purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, citat de agenţia de presă Tasnim.

Restabilirea relaţiilor ar aduce beneficii nu numai celor două naţiuni, ci şi lumii islamice şi, în special, palestinienilor în contextul actualului conflict din Fâşia Gaza, a spus Kanaani.

Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, şi omologul său egiptean, Abdel-Fattah al-Sisi, s-au întâlnit pentru prima dată în noiembrie, cu ocazia unui summit islamic în capitala Arabiei Saudite, Riad.

Potrivit presei iraniene, cei doi preşedinţi au convenit asupra unui plan de acţiune pentru a rezolva diferenţele din trecut şi a facilita o încălzire a relaţiilor.

Cei doi au vorbit la telefon săptămâna trecută pentru a discuta despre cele mai recente evoluţii din Fâşia Gaza şi despre planul de acţiune, a informat biroul prezidenţial iranian.

Relaţiile dintre Teheran şi Cairo au fost tensionate în ultimele patru decenii

Cairo a sprijinit naţiunile arabe sunnite, care sunt adesea în competiţie cu Iranul dominat de şiiţi.

Egiptul a încheiat, de asemenea, un acord de pace cu Israelul, pe care Iranul îl consideră inamicul său principal.

Ultimul şah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, care a plecat în exil din cauza Revoluţiei Islamice din 1979, a murit în Egipt în anul următor şi este înmormântat la Cairo.

Cele două ţări au ţinut deschise canalele diplomatice în ultimii ani, dar nu au făcut schimb de ambasadori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite