Greva care molipseşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Cambodgia va avea loc luna aceasta o grevă de trei zile.

Grevele ce au tulburat piaţa muncii în China se repetă în sud-estul Asiei, unde fabricile care concurează la preţ produsele superieftine chinezeşti se confruntă cu plecări masive, pe măsură ce muncitorii cer salarii şi beneficii tot mai mari.

În Cambodgia, va avea loc luna aceasta o grevă de trei zile al cărei centru este disputa privind salariul minim, în timp ce în Vietnam, la o fabrică de pantofi taiwaneză, mii de muncitori au încetat deja lucrul şi cer mai mulţi bani.

Mişcările sunt asemănătoare celor din China, unde nemulţumirea crescândă a muncitorilor a dus la probleme ale industriei şi a determinat creşterea salariilor. În consecinţă, fabricile străine au început să îşi mute producţia din sudul şi estul Chinei către interiorul ţării ori chiar către alte state asiatice în curs de dezvoltare. Chengdu din vestul Chinei a atras deja giganţi IT precum Intel, Microsoft şi IBM, în timp ce Vietnam a devenit o bază manufacturieră pentru Foxconn (electronice), Intel şi Canon.

Costurile mâinii de lucru în Cambodgia, Vietnam şi Laos rămân considerabil mai mici decât cele din China. Dar, în timp ce guvernele s-au dat peste cap să atragă companii străine, sindicatele sunt pregătite să-şi proteje membrii. Numărul grevelor este în continuă creştere. La fel, şi salariul minim din regiune.

Salariul unui muncitor cambodgian din industria textilă este printre cele mai mici din lume - 50 de dolari pe lună plus 6 dolari bonus. Guvernul a propus o creştere cu 5 dolari la salariu, însă Sindicatul Liberului Schimb, care reprezintă peste 80.000 de muncitori, a avertizat că va continua greva dacă nu va exista o creştere de 20 de dolari. Muncitorii pot afecta direct companii malayeziene care aprovizionează mamuţi precum Adida, Puma şi Nike.

Guvernul vietnamez a fost şi el obligat să crească salariul minim până la 52,50 de dolari anul acesta, în timp ce în Laos, salariul minim a crescut de la 35 la 42 de dolari anul trecut. În timp ce Vietnamul este o bază manufacturieră căutată, numărul companiilor străine din Cambodgia şi Laos rămâne limitat: în calea investiţiilor se ridică obstacole precum lipsa infrastructurii, costuri ridicate ale energiei şi corupţia. Luna aceasta, reprezentanţi ai unor mari companii din SUA precum General Electric, Johnson and Johnson şi JP Morgan vor merge în Cambodgia pentru a vedea ce investiţii pot face acolo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite