Gafele atacurilor asupra Statului Islamic: provizii şi muniţie pentru terorişti şi bombardamente pentru aliaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptătorii peshmerga (soldaţii kurzi) au preluat controlul Rabia, un punct strategic de trecere din Irak spre Siria FOTO aljazeera.com
Luptătorii peshmerga (soldaţii kurzi) au preluat controlul Rabia, un punct strategic de trecere din Irak spre Siria FOTO aljazeera.com

Piloţii avioanelor militare irakiene, aliaţii americanilor în lupta împotriva Statului Islamic din Irak şi Siria (ISIS), au dat, din greşeală, alimente, apă şi muniţie militanţilor terorişti în loc să-şi aprovizioneze proprii soldaţi.  Pe lângă asta, săptămâna trecută, un raid aerian al coaliţiei americane aproape că a lovit ţinte siriene aliate aparţinând Armatei Siriene Libere.

În Irak, „piloţi tineri şi neexperimentaţi“ au aprovizionat din greşeală ISIS

Militanţii ISIS au avut o surpriză din partea piloţilor irakieni când au primit provizii, apă şi muniţie destinate propriilor soldaţi, potrivit unui ofiţer senior în securitate care a mărturisit acest lucru pentru „NBC News“. Proviziile erau pentru a-i ajuta pe ofiţerii şi soldaţii irakieni asediaţi care se luptau deja cu extremiştii islamişti de o săptămână în Sanglawyah şi în satul Al-Sijar, din provincia vestică a Irakului, Anbar.

Unii piloţi, în loc să arunce aceste provizii în zona armatei irakiene, le-au aruncat peste zona controlată de ISIS“, a declarat şi Hakim Al-Zamili, un oficial din Parlamentul irakian care este membru în comitetul de securitate şi apărare şi îndeplineşte şi rolul de legătură între armata irakiană şi membrii comandoului format de clericul anti-american Muqtada al-Sadr. 

„Acei soldaţi aveau nevoie disperată de provizii, dar pentru că s-a greşit planul, dar şi din cauza lipsei de experienţă a piloţilor, de fapt am sfârşit prin a ajuta militanţii ISIS să ne omoare soldaţii“, continuă Al-Zamili.

Evenimentul a fost confirmat şi de un general din Ministerul Apărării al Irakului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Aprovizionarea extremiştilor a avut loc pe 19 septembrie. „Da, aşa s-a întâmplat“, a declarat generalul, adăugând că unii piloţi „nu au destulă experienţă“, că sunt toţi tineri şi noi în meserie. Şi Al-Zamili şi generalul din minister au spus că va urma o anchetă pentru a determina cauza confuziei, informează „NBC News“.

În Siria, americanii bombardează aliaţii de la sol

Săptămâna trecută, un raid aerian al aliaţilor, condus de americani, aproape a lovit un centru de comandă afiliat Armatei Siriene Libere, adică aparţinând rebelilor moderaţi pe care Barack Obama îi numeşte „trupele de la sol“ ale coaliţiei. Doi lideri ai opoziţiei siriene îi solicită preşedintelui american să coordoneze cu ei („vă rugăm“) raidurile viitoare, înainte să se trezească bombardaţi, notează „The Daily Beast“.

Din 22 septembrie, de când au început raidurile aeriene în Siria, nu a existat nicio coordonare între forţele americane şi presupuşii aliaţi de la sol, potrivit liderilor Armatei Siriene Libere, liderilor opoziţiei civile din Siria, dar şi surselor din serviciile secrete care au fost puse la curent privind operaţiunea. 

Această lipsă de comunicare a condus la bombardamentul unei ţinte aflate la doar 200 de metri de un sediu al Armatei Siriene Libere din suburbiile oraşului Idlib. O sursă a declarat publicaţiei „The Daily Beast“ că mulţi luptători ai Armatei au fost ucişi în acest atac.

Din nefericire nu există nicio coordonare cu Armata Siriană Liberă. Pentru că nu există coordonare, există victime civile. Pentru că nu există coordonare, ei lovesc clădiri părăsite deja de ISIS“, a declarat Hussam Al Marie, purtătorul de cuvânt al Armatei Siriene Libere din nordul Siriei.

„Am tot primit promisiuni că această coordonare între noi şi ei va avea loc, dar asta se întâmplă încă de la începutul revoluţiei şi nimic nu s-a concretizat“, adaugă Al Marie.

Acum, pe lângă faptul că se luptă cu regimul lui Bashar al-Assad şi cu ISIS, trebuie să se îngrijoreze şi că vor fi ucişi de bombardamentele americanilor. „Înainte erau terorişti care se luptau cu alţi terorişti. Acum, după raiduri, îi vedem colaborând împotriva unui singur duşman – SUA, ceva ce nu doream să vedem vreodată“, spune Al Marie.

Prin faptul că anunţi că raidurile aeriene americane vor fi dublate de ajutorul Armatei Siriene Libere de la sol, şi apoi nu te ţii de cuvânt şi nici măcar nu te consulţi cu ei, înseamnă că pui aliaţii de la sol în cea mai rea postură şi dăunezi inutil misiunii“, este de părere şi Mouaz Moustafa, directorul executiv al Forţelor de Urgenţă Siriene, o organizaţie înfiinţată de americani pentru a colabora cu opoziţia din Siria.

„Ajuţi la distrugerea susţinerii populare a Armatei Siriene Libere, rişti regruparea militanţilor ISIS şi permiţi regimului să preia controlul acestor zone, fapte care contrazic spusele preşedintelui Statelor Unite“, adaugă Moustafa, care este şi directorul politic al frontului Uniţi pentru Siria Liberă.

Bătălia pentru Irak

Marţi, forţele kurde din Irak au capturat o graniţă strategică din nordul Irakului care traversează câteva sate deţinute de militanţii ISIS. Această victorie strategică se datorează şi raidurilor aeriene americane şi aliate efectuate asupra ţintelor ISIS, dar şi a avansului armatei irakiene din sud, notează „Yahoo! News“.

O sursă kurdă din Irak a declarat că luptătorii peshmerga (soldaţii kurzi) au preluat controlul Rabia, un punct de trecere spre Siria, într-o bătălie care a început înaintea zorilor. „Este cel mai important punct strategic de trecere în Siria. Odată preluat, se va tăia aprovizionarea şi operaţiunea de cucerire a Sinjar va fi mai uşoară“, a declarat o a doua sursă, referindu-se la un munte aflat mai spre sud unde membrii minorităţii yazidi sunt încercuiţi de militanţi ISIS.


Citeşte şi:

Bulgaria trimite arme şi muniţie kurzilor din Irak pentru a lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic

Bulgaria a trimis muniţie şi armament în valoare de aproximativ trei milioane de euro drept ajutor kurzilor din Irak, în lupta acestora împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, potrivit unui comunicat al Ministerului bulgar al Apărării.

Jihadiştii din Statul Islamic au ajuns la porţile Bagdadului

Atacurile aeriene ale SUA şi aliaţilor săi nu reuşesc să oprească ofensiva luptătorilor islamişti care au ajuns la mai puţin de doi kilometri de capitala irakiană

„Văduva albă“ antrenează femei kamikaze pentru SI

Samantha Lewthwaite, aşa-numita „Văduva Albă“,contribuie la antrenarea tinerelor occidentale devenite membre ale grupului terorist Statul Islamic, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate britanice.

Adevăraţii luptători împotriva Statului Islamic: kurzii şi-au făcut tancuri din tractoare, decorate pentru a-i înspăimânta pe jihadişti

Soldaţii kurzi care se luptă cu militanţii Statului Islamic (SI) în nordul Siriei au transformat tractoarele şi camioanele în tancuri. Trupele kurde au fost forţate să ia iniţiativa şi să-şi creeze propriile vehicule armate după ce militanţii SI mult mai bine echipaţi i-au învins de câteva ori.

Bombardamentele asupra poziţiilor organizaţiei Statul Islamic, fără invazie terestră, sunt apă de ploaie

Experţii militari susţin că raidurile aeriene nu vor fi suficiente pentru a elimina ameninţarea grupării teroriste Statul Islamic şi că este necesar ca forţele coaliţei să trimite trupe la sol.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite