Trei morţi în lovituri aeriene israeliene în apropiere de Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovituri aeriene israeliene au vizat sâmbătă dimineaţă devreme împrejurimile capitalei siriene Damasc şi au ucis cel puţin trei persoane, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Explozii la Damasc FOTO: arhivă
Explozii la Damasc FOTO: arhivă

UPDATE: Lovituri aeriene israeliene au vizat sâmbătă dimineaţă devreme împrejurimile capitalei siriene Damasc şi au ucis cel puţin trei persoane, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de France Presse.

Directorul acestui ONG cu sediul în Marea Britanie şi cu o vastă reţea de surse în Siria, a precizat că alte multe persoane au fost rănite în timpul atacurilor asupra unui cartier de "vile ale unor militari şi oficiali de rang înalt".

Bilanţul s-ar putea agrava, a adăugat Rami Abdel Rahman, care nu a putut preciza dacă victimele sunt militari sau civili.

OSDO a raportat mai devreme atacuri israeliene asupra unui "complex rezidenţial" la vest de Damasc.

"În jurul orei 1.05 în această dimineaţă (22.05 GMT vineri), inamicul israelian a lansat o agresiune aeriană (...) vizând un număr de puncte din vecinătatea Damascului. Sistemele noastre de apărare aeriană au interceptat unele rachete, în timp ce altele au provocat anumite pierderi materiale", a declarat la rândul său o sursă militară agenţiei oficiale Sana.

Zona din jurul unui aeroport militar de lângă Damasc a fost bombardată vineri, potrivit aceloraşi două surse.

OSDO a indicat că "zona aeroportului militar Mazze, la vest de capitala Damasc, a fost vizată", fără a preciza cine a fost la originea acestui atac cu "rachetă". "Hezbollahul libanez şi alte grupări proiraniene sunt prezente acolo", potrivit ONG-ului.

Armata israeliană a efectuat sute de lovituri aeriene în Siria de la începutul războiului civil în această ţara vecină în 2011, aminteşte AFP.

Aceste lovituri s-au amplificat de la începutul războiului dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza în octombrie, vizând în principal forţele sprijinite de Iran, un aliat al guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi susţinător-cheie al mişcării libaneze Hezbollah.

Autorităţile israeliene rareori comentează aceste lovituri, dar au declarat în mod repetat că nu vor permite Iranului, inamicul jurat al Israelului, să-şi extindă prezenţa în Siria.

"În jurul orei 1:05 azi dimineaţă (22:05 GMT vineri), inamicul israelian a lansat un atac aerian (...) vizând un număr de puncte din vecinătatea Damascului. Sistemele noastre de apărare aeriană au interceptat unele rachete, în timp ce altele au provocat unele pierderi materiale", a declarat o sursă militară agenţiei oficiale Sana, scrie Agerpres.

La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), un ONG cu sediul în Regatul Unit şi cu o vastă reţea de surse în Siria, a raportat atacuri israeliene asupra unui "complex rezidenţial" situat la vest de capitala Damasc.

Împrejurimile unui aeroport militar de lângă Damasc au fost bombardate vineri, potrivit acestor două surse.

OSDH a indicat în special că "a fost vizată zona aeroportului militar Mazze, la vest de capitala Damasc", fără a preciza cine s-a aflat la originea acestui atac cu rachete.

"Hezbollahul libanez şi alte grupuri pro-iraniene sunt prezente acolo", a adăugat acest ONG.

Armata israeliană a efectuat sute de atacuri aeriene în Siria de la începutul războiului civil în ţara vecină în 2011. Numărul acestor atacuri a crescut de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, în octombrie, vizând în principal forţele sprijinite de Iran, un aliat al guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi un susţinător cheie al Hezbollah-ului libanez.

Autorităţile israeliene comentează rareori aceste lovituri, dar au declarat în mod repetat că nu vor permite Iranului să îşi extindă prezenţa în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite