Afganistan. Care va fi rolul Pakistanului după formarea noului guvern taliban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de externe pakistanez  Shah Mahmood Qureshi la conferinţa de presă comună cu omologul său britanic la Islamabad FOTO EPA-EFE
Ministrul de externe pakistanez  Shah Mahmood Qureshi la conferinţa de presă comună cu omologul său britanic la Islamabad FOTO EPA-EFE

Unele puteri occidentale mizează pe faptul că Pakistanul ar putea un rol de mediator între noul guvern taliban şi Vest, dar există argumente pro şi contra, relatează BBC.

Pakistanul are o relaţie specială cu Afganistanul cu care împarte o graniţă de 2.570 de  kilometri şi împărtăşeşte legături religioase,culturale şi etnice. Totodată, sunt şi parteneri comerciali.

De altfel, fostul preşedinte afgan Hamid Karzai spunea odată că cele două ţări sunt „fraţi inseparabili”.

Există argumente pentru care unele ţări au motive să nu se grăbească să-şi resusciteze relaţiile cu Pakistanul.

În primul rând, ţara nu este considerată un aliat solid în lupta împotriva terorismului jihadist, fiind acuzată de SUA şi alţii că i-au sprijinit de-a lungul anilor pe talibani.

Cum însă diplomaţii vestici au nevoie să-i convingă pe militanţii talibani să permită în continuare plecarea cetăţenilor lor, le sunt necesari mediatori în negocieri, adică vecini din regiune precum Pakistanul.

Relaţia Pakistanului cu Afganistanul şi talibanii

După atacurile de la 11 septembrie plănuite din Afganistan, Pakistanul s-a poziţionat ca aliat al SUA în aşa-numitul „război împotriva terorismului”.

În paralel însă, o parte din stabilimentul militar şi de informaţii a menţinut legăturile cu grupurile islamiste din Afganistan, între care şi cele talibane. Uneori aceste conexiuni au însemnat sprijin material şi logistic.

Strategii militari sunt de părere că Pakistanul voia să aibă o influenţă în Afganistan pentru a împiedica venirea la putere a unui guvern pro-India.Totuşi amploarea şi durata sprijinului pakistanez sunt chestiuni disputate.

Când talibanii s-au aflat la putere prima dată, în urmă cu 20 de ani, Pakistanul s-a numărat printre cele câteva ţări care le-au recunoscut formal guvernarea. Situaţia pare a se fi repetat şi de această dată, dat fiind că premierul pakistanez Imran Khan a comentat că militanţii „rup lanţurile sclaviei”.

Îngrijorările Pakistanului

Susţinerea îndelungată a talibanilor nu înseamnă însă că Pakistanul nu are de ce să-şi facă griji în privinţa preluării puterii de către talibani. Pakistanul a avut mult de suferit de-a lungul anilor din cauza atacurilor teroriste lansate de grupurile islamiste din ţara vecină.

Astfel Pakistanul ar avea un interes enorm în a se asigura că noul guvern din Afganistan reprimă grupuri radicale precum Al-Qaeda şi filiera locală a Statului Islamic, ISIS-K. Aşadar, Pakistanul e interesat ca talibanii să aibă o atitudine fermă şi să guverneze solid în Afganistan.

O altă îngrijorare e legată de criza refugiaţilor, pentru că în ţară se află deja trei milioane de afgani alungaţi de anii anteriori de război, or economia sa suferindă nu-i mai poate întreţine.

„Nu mai avem capacitatea de a prelua alţi refugiaţi şi de aceea sugestia şi solicitarea noastră este să ne aşezăm la discuţii şi să găsim soluţii pentru a evita această posibilitate”, a declarat pentru BBC înaltul Comisar în Marea Britanie, Ahmad Khan.

Impactul asupra relaţiilor cu Occidentul

Pakistanul nu are relaţii prea grozave cu Occidentul şi cele mai rele sunt cu SUA. Biden nu l-a sunat deloc pe premierul pakistanez de când a fost ales preşedinte.

HR McMaster, fost consilier american de securitate naţională, a spus recent în cadrul unui seminar organizat de centrul de reflecţie Policy Exchange că Pakistanul ar trebui tratat ca un „stat paria” dacă nu-şi retrage sprijinul pentru grupurile jihadiste.

„Trebuie să încetăm să ne prefacem că Pakistanul e un partener. Pakistanul a acţionat ca o naţiune inamică prin faptul că a organizat, antrenat şi echipat aceste forţe şi pentru că s-a folosit de organizaţiile teroriste jihadiste ca de o aripă a politicii lor externe”.

Totuşi alte puteri vestice precum Marea Britanie şi Germania au început să bată în aceste zile la uşile Pakistanului, mergând în vizită la Islamabad. Italia este următoarea la rând.

Diplomaţii acestor ţări au motive să creadă sau cel puţin să spere că Pakistanul se bucură încă de influenţă asupra talibanilor. În plus, se tem că Afganistanul ar putea cădea în braţele primitoare ale Chinei.

Problema este ce putere are Pakistanului asupra talibanilor mai ales că cel preconizat să conducă noul guvern, mullahul Abdul Ghani Baradar, a fost deţinut la un moment dat în Pakistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite