Când speră Ucraina să bage în luptă avioanele F-16. Ajutorul statelor europene ar putea escalada conflictul, susține Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat într-un interviu publicat duminică de agenţia Ukrinform că se aşteaptă ca până în primăvara viitoare forţele aeriene ucrainene să poată folosi în război împotriva Rusiei avioane de vânătoare F-16 care i-au fost deja promise de state europene, consemnează agenţia DPA.

f16

Totuşi, el a amintit că până atunci este nevoie de instruirea piloţilor ucraineni, plus crearea întregii infrastructuri pentru operarea acestor aparate şi pregătirea personalului auxiliar. Reznikov a mai menţionat că, pentru a convinge aliaţii să furnizeze Ucrainei avioane F-16 a trebuit să scrie mai multe scrisori cu asigurări că armata ucraineană va folosi aceste aparate exclusiv în scop defensiv pe teritoriul Ucrainei, nu şi pe cel al Rusiei.

Aceasta din urmă a avertizat că transferul unor avioane de vânătoare occidentale către Ucraina riscă să escaladeze conflictul şi manifestă îndoieli asupra posibilităţii ca piloţii ucraineni să poată dobândi într-un timp atât de scurt abilităţile nu doar pentru a opera aceste avioane, ci şi pentru a lupta eficient cu ele, considerând declaraţiile optimiste ale Kievului despre intrarea curând în acţiune a avioanelor F-16 mai degrabă o acţiune de creştere a moralului trupelor ucrainene care luptă la ora actuală într-o contraofensivă cu rezultate deocamdată modeste, scrie Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina are nevoie de încă aproximativ 100 de avioane de vânătoare, în plus faţă de cele 50-60 de avioane F-16 care i-au fost deja promise de Danemarca, Olanda şi Norvegia.

Dar cea mai semnificativă dificultate pe termen scurt este legată de numărul redus al piloţilor şi tehnicienilor ucraineni cu experienţă care cunosc limba engleză la un nivel care să le permită participarea la programele de instruire, toate manualele şi procedurile de operare a avioanelor F-16 fiind în limba engleză.

Potrivit unor oficiali americani, până în prezent numai opt piloţi ucraineni cu experienţă de luptă au putut fi selectaţi pentru a începe programul de instrucţie în Danemarca, alţi cel puţin 20 începând cursurile de limba engleză în Marea Britanie.

Conform unei surse militare, piloţii ucraineni deja formaţi pe alte avioane de vânătoare, cum ar fi cele ruseşti MiG-29 sau SU-27 aflate în dotarea armatei ucrainene, ar avea nevoie de circa patru luni numai pentru însuşirea noţiunilor de bază ale pilotării avionului F-16, dar Ucraina ar avea şi opţiunea contractării unor piloţi străini deja formaţi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite