Monument dedicat animalelor de război, inaugurat la Paris. „Un fel diferit de memorie colectivă”

0
Publicat:

Un monument care le aduce un omagiu animalelor ce au murit în timpul războaielor, mai ales în Primul Război Mondial, a fost inaugurat marţi într-o piaţă din Paris, care se alătură astfel altor capitale din lume, în special din ţări anglo-saxone, informează AFP, citată de Agerpres.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Siluetele albastru orizont - culoarea uniformei purtate de soldaţii francezi în "Marele Război" - ale unui cal, unui măgar, unui câine şi unui soldat cu un porumbel în mână se află de acum într-o piaţă elegantă din arondismentul 7 din centrul Parisului.

Monumentul aminteşte că 11 milioane de cai şi măgari, 100.000 de câini şi 250.000 de porumbei au pierit în Primul Război Mondial în timp ce „jucau un rol esenţial”: transportul de echipamente militare, de alimente şi de corespondenţă, operaţiuni de salvare şi chiar de fotografiere aeriană.

„Cinci ani de campanie înverşunată”

Dezvelirea statuii reprezintă, pentru asociaţia Paris Animaux Zoopolis (PAZ), încununarea a „cinci ani de campanie înverşunată", iniţiată în 2018 cu ocazia centenarului Armistiţiului.

Cu toate că o rezoluţie a fost adoptată rapid şi cu unanimitate în Consiliul Municipal din Paris, „unii dintre aleşi s-au opus" unui astfel de monument, căci au considerat „că monumentele erau rezervate oamenilor", a declarat o cofondatoare a asociaţiei, Amandine Sanvisens.

„Sprijinul acordat de preşedintele Souvenir Francais", asociaţia care cinsteşte memoria soldaţilor căzuţi pe front pentru Franţa, „a fost decisiv", a dezvăluit ea, reamintind totodată că Parisul s-a alăturat din acest punct de vedere comunelor din nord-estul Franţei şi mai multor capitale din străinătate: Ottawa, Canberra, Londra şi Bruxelles.

„De aproximativ 20 de ani, anglo-saxonii au dezvoltat un fel diferit de memorie colectivă, în care animalul capătă o personalitate proprie", a declarat Serge Barcellini, preşedintele general al asociaţiei Souvenir Francais.

La Paris erau deja instalate două plăci comemorative ce aduc un omagiu cailor rechiziţionaţi în timpul Primului Război Mondial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite